Belföld

Majális Budapesten

Az európai uniós csatlakozás évfordulója alkalmából egész napos ünnepséget, elsősorban táncművészeti programokat tartanak kedden Budapesten, a Hősök terén. Az ország májusfáján szalagok jelenítik meg az összes magyarországi települést.

Erre a napra a Hősök tere az ország legnagyobb táncházává alakul: Napközben különböző nemzetiségek táncait, szalon- és modern táncokat tanítanak neves tánctanárok, óránként váltva egymást. Este 8 órakor kezdődik Rúzsa Magdolna ingyenes koncertje a Hősök terén, amit fél 10-kor a Himnusz és az Örömódát kísérő tűzijáték zár. Azt követően este 11 óráig – a Táncház Egyesület szervezésében – magyar táncház várja az érdeklődőket.

Az ünnep alkalmából a Hősök terén állítják fel az ország májusfáját, amelyen 3175 szalag jelzi majd Magyarország 3175 települését. Idén is megrendezik május 1-jén az Európa Jazzhíd
című koncertsorozatot, amelyen neves magyar és külföldi zenészek lépnek fel. A koncertek a déli óráktól késő estig zajlanak: a műfaj különböző generációinak és stílusainak meghatározó muzsikusai a pesti alsó rakparton, a Columbus Jazzklub és a Vigadó között, továbbá a Hősök terénél, az Andrássy út és Rippl-Rónai utca kereszteződésében felállított színpadon váltják egymást.



Majális Budapesten 1

Az ország májusfája és az EU-t jelképezõ 12 kisebb fa a Hõsök terén. (fotó: Gáti András)


Fellép az Oscar Peterson Trióból ismert dobos, Ed Thigpen, Janoska Roman hegedűvirtuóz Szlovákiából, valamint Adam Pieronczyk lengyel szaxofonos. A műfaj hazai képviselői közül részt vesz a fesztiválon Babos Gyula, Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Horváth Kornél, Fekete-Kovács Kornél, Borbély Mihály, Berki Tamás és együttese. A fiatalabb generációt többek között Oláh Tzumo Árpád, Borlai Gergő és a Szakcsi Jr. Trió képviseli.

A csúcspontnak a szervezők közlése szerint a rakparti színpadon kezdődő, majd a Columbuson folytatódó Budapest Jam ígérkezik, amelyen a koncerteken fellépő hazai és vendégmuzsikusok örömzenéjét hallgathatja a közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik