Belföld

Fenyegetés miatt marad el az SZDSZ-majális

A Jobbik szimpatizánsainak fenyegetése miatt elmarad a Hajógyári szigetre tervezett keddi liberális majális – áll az SZDSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. A Jobbik szerint az SZDSZ részéről jött a fenyegetés.

Az SZDSZ azt tervezte, a liberálisokat idén is a Hajógyári-szigeten várja május elsején közös ünneplésre. Az előkészületek során azonban a Jobbik közeli rendezvényéről érkező garázdák késsel fenyegették a párt munkatársait – áll a dokumentumban. A közlemény szerint a fenyegetés oka az volt, hogy az SZDSZ rendezvényén romák is dolgoztak.


Provokálták a romákat

Ezért idén a liberális majális elmarad – fogalmaz a párt. „Nem kívánjuk munkatársainkat és szimpatizánsaikat késsel fenyegetőző, szélsőjobboldali bűnözők áldozatává tenni” – írják. Badacsonyi Szabolcs, az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: az SZDSZ immár 17. éve a Hajógyári-szigeten tartja majálisát, néhány éve már a Jobbik Magyarországért Mozgalom is ezen a helyszínen ünnepel. Eddig még nem került sor konfliktusra – tette hozzá.


Hétfőn kora este azonban a Jobbik rendezvényéről érkező néhány fős csoport jelent meg a liberális sátornál, és szavakkal provokálták az ott dolgozó roma munkatársakat. A csoport egyik tagja késsel fenyegetőzött, ezért az SZDSZ-rendezvény egyik szervezője kihívta a rendőrséget.


Kisbalta és bozótvágó kés?


Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója örömét fejezte ki, hogy elmarad az SZDSZ rendezvénye, mint mondta: így legalább konfliktus nélkül ünnepelhetnek a Jobbik szimpatizánsai. Közölte: hétfőn este egy nemzeti színű pólót viselő fiatalember átsétált az SZDSZ-es rendezvényre érdeklődni, ám pólója miatt szóváltásba keveredett az ott kiszolgáló roma származású emberekkel. Hozzétette: a szemtanúk elmondása alapján az SZDSZ rendezvényén dolgozó büfések kis fejszével, nagy, éles, bozótvágó késsel kergették el a nemzeti színű pólós fiatalembert.


Az eset híre elterjedt a Jobbik rendezvényén, ahonnan – a konfliktus csitítása érdekében – többen átmentek az SZDSZ sátrához – mondta Szabó Gábor. Fizikai atrocitásra nem került sor, a rendőrök hamar kiérkeztek. Később a roma származású büfések telefonon hívták ismerőseiket, és mintegy 15 autóval 40-50 fő jelent meg – mondta a pártigazgató szemtanúk elmondásaira hivatkozva.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek azt mondta: a Hajógyári-szigeten két rendezvény résztvevői szóváltásba keveredtek, ezért a rendőrség „a közrend fenntartása érdekében megfelelő számban jelent meg a helyszínen”. Elfogásra, előállításra nem került sor. Az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője közölte: a további, az üggyel kapcsolatos lépésekről később döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik