Belföld

Szigodornak a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályok

Több, a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabály is megváltozik május elsején: jelentősen emelkednek a bírságok, és új jogosítványokat kap a katasztrófavédelem.

Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF)szóvivője elmondta, hogy május elsejétől a katasztrófavédelem szakemberei megállíthatják, ellenőrizhetik és hiányosság esetén meg is bírságolhatják a veszélyes árukat szállítókat. A vonatkozó szabályok ellen vétők az eddigi legfeljebb 100 ezer forintos bírság helyett akár 800 ezer forintos büntetéssel is számolhatnak – tette hozzá. A bírságból befolyó összeget az ellenőrzés technikai háttere fejlesztésére fordítják.

Bár az új szabályok május elsején lépnek életbe, a tényleges ellenőrzések megkezdéséig Dobson Tibor szerint a megyénként várhatóan 6-8 katasztrófavédelmi szakembernek még 1-2 hét felkészülésre van szüksége.

Ugyancsak megváltoznak az útvonallal kapcsolatos szabályok, míg eddig veszélyes anyagot csak a kijelölt útvonalon lehetett szállítani, a jövőben kresz táblák jelzik majd az igénybe vehető útvonalat. A táblák már elkészültek, de várhatóan csak pár héten belül kerülnek helyükre. A táblák elhelyezésére az OKF-nek kell javaslatot tennie – mondta Dobson Tibor.

A szóvivő beszámolt arról, hogy az elmúlt években javult a szállítási fegyelem Magyarországon, a szigorú és növekvő számú ellenőrzésnek is köszönhetően. Az országon évente 45-50 ezer veszélyes szállítmány halad át. A katasztrófavédelem a 2002-es mintegy 500 ellenőrzéssel szemben tavaly 988-at végzett, ami 2.383 jármű vizsgálatát jelentette. Ebből 726 esetben találtak hiányosságokat, és 379 esetben intézkedtek. A leggyakoribb problémák közé tartozik a fuvarokmányok, illetve az írásbeli utasítások, valamint a munka- és tűzvédelmi felszerelés hiánya, valamint a szabálytalan jelölés – ismertette Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik