Belföld

Lendvai: 2009-től indulhat az új biztosítási rendszer

Az új egészségbiztosítási rendszer 2008 második felében, de legkésőbb 2009-től indulhatna - közölte Lendvai Ildikó.

Az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta, a döntésnél fontos szempont lesz, hogy a magánbiztosítók – különösen, ha az alapellátásban is szerepet kapnak – ne “mazsolázhassanak” a biztosítottak között, így annak a modellnek van esélye, amelyik képes kiküszöbölni még az indirekt válogatást is. Nagy súllyal esik latba az is, melyik modell ad garanciát arra, hogy sem az államnak, sem pedig a biztosítottaknak ne kerüljön “ugrásszerűen többe” az ellátás – mondta.

Úgy fogalmazott: “a több-biztosítós variációból is ötfajta létezik, s ebből a mi szívünkhöz három (…), az SZDSZ-es kollégák szívéhez kettő áll közelebb”.

A politikus a szocialisták számára elfogadhatónak nevezte az osztrák modellt, amely úgy több-biztosítós, hogy régiónként, területenként vannak biztosítók. Több-biztosítós modell az is – mondta -, hogy az úgynevezett alapellátás marad egy kasszánál, de kiegészítő biztosítást lehet kötni a magántársaságoknál. Ez ma is létezik, ám a mostaninál általánosabbá lehet tenni a kiegészítéseket – tette hozzá. Ez is “közel áll a szocialisták szívéhez” – hangsúlyozta Lendvai Ildikó, hozzáfűzve, elfogadható a párt számára még az is, hogy az alapellátásból egy területet, például a fogászatot kiemelik, a többi szakterület pedig az alapellátás része marad.

A másik két lehetőséggel – az állami biztosító és a magánbiztosítók vegyes rendszerével, illetve a tisztán magánbiztosítókkal – nem rokonszenvezik az MSZP – hangsúlyozta a szocialisták frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik