Belföld

Visszaérkezett Sólyom Kanadából

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap kora délután hazaérkezett egyhetes kanadai látogatásáról, melynek során kanadai magyarokkal is találkozott.

“Ennek az utazásnak az egyik legnagyobb öröme és tanulsága számomra az, hogy láthattam, hogy az itteni magyarság milyen szép egységben él” – mondta a köztársasági elnök kanadai útját összegezve újságíróknak. Hozzátette: “az elnöki ciklusom legfontosabb szolgálata az, hogy összetartsam a világ magyarságát”.

Sólyom László az egy hét alatt Torontóban, Ottawában, Calgaryban és Lake Louise-ban járt. Találkozott kanadai magyarokkal, akik, mint mondta, megtalálták számításukat az észak-amerikai országban.

A köztársasági elnök Torontóban megkoszorúzta az 1956-os emlékművet a Budapest Parkban. Ottawában a magyar államfő a Főkormányzói Palotában találkozott Michaelle Jean főkormányzóval, a parlament épületében fogadta a köztársasági elnököt Noël A. Kinsella, a kanadai szenátus elnöke és Peter Milliken, az alsóház elnöke, megkoszorúzta az Ismeretlen Katona Sírját, majd pedig Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.



Visszaérkezett Sólyom Kanadából 1

Sólyom László a Banff Nemzeti Parkban túrázott (fotó: MTI)


Kanadai útjának harmadik állomásán, Calgaryban, a delegáció tagjaként utazó Hiller István oktatási miniszter, valamint kanadai kollégája, Ron Liepert oktatási egyetértési memorandumot írt alá, a köztársasági elnök pedig beszédet mondott a Petroleum Clubban. Az út utolsó állomásaként a magyar államfő a Lake Louise település mellett található Banff Nemzeti Parkban, Kanada legrégibb nemzeti parkjában túrázott, ahol megcsodálta a Johnston kanyont. Sólyom László Ottawában zárta le a kanadai 1956-os megemlékezéseket.


A főkormányzó megemlítette, hogy Kanadában is híre ment a magyar államfő által kezdeményezett Zöld Elnökök Hálózatának. Sólyom László minderre úgy reagált: szeretné a hálózatot kiterjeszteni az Európai Unión túlra is.


Sólyom László többször is hangsúlyozta: mindenhol felvetette a magyar vízummentesség ügyét. Mint a vendéglátói jelezték, ez összetett probléma, és a megoldására még egy ideig várni kell – tette hozzá az államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik