Belföld

Leváltották a főgyógyszerészt

Menesztették Antal Csaba országos tiszti főgyógyszerészt – erősítette meg a sajtóinformációkat Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pénteken.

Horváth Ágnes kérdésre válaszolva azt mondta: a menesztés oka az volt, hogy egy bizonyos gyógyszerből nem volt készletezés Magyarországon. Hozzátette, az igazi probléma az, hogy a tiszti főgyógyszerész csak néhány nappal korábban jelezte: a készletek felhasználhatósági ideje lejár.

A Népszabadság pénteken arról számolt be, hogy a menesztett vezető a közép-magyarországi főgyógyszerészi posztra kerül, helyét a jelenlegi fővárosi vezető, Bódis Lászlóné veszi át.


Antal Csaba az InfoRádiónak azt valószínűsítette, hogy elbocsátása a viperamarás elleni szérum készletezésének szabályozásához köthető. Pontos indokot ő maga sem tud, mivel a felmentéséről szóló okiratot sem vette át. Horváth Ágnes péntek reggeli nyilatkozatára reagálva elmondta, valóban jelezték az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy a Magyarországon honos viperafajták marása elleni szérumnak a felhasználhatósága 2007. április 30-án le fog járni.


“Tájékoztattuk miniszterasszonyt arról is: az az ellátási mód, ahogyan a készítményt Magyarországon forgalmazni kellene, jelesül a közforgalmú gyógyszertárak útján, az nem megnyugtató, hiszen a készítmény alkalmazása fekvőbeteg hátterű gyógyintézményt igényel. Közforgalmú gyógyszertárakból a felhasználó általában csak olyan gyógyszerekhez fér hozzá, amelyek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. Az a szérum, amit viperamarás esetén használni kellene, Magyarországon ilyen engedéllyel nem rendelkezik, ide egyedi importengedéllyel kerülhet be. Én azt jeleztem a miniszternek, hogy szükség lenne egy olyan jogi helyzetre, amelyben a közforgalmú gyógyszertárakat a szérum készleten tartása alól mentesíteni kellene, azokat az ellátóhelyeket, amelyek felhasználhatják a szérumot és egyébként is sürgősségi ellátást nyújtanak a betegnek, ezeket pedig kötelezni kellene a szérum készletben tartására is, hiszen bármikor beeshet hozzájuk egy viperamart beteg” – fogalmazott Antal Csaba az InfoRádiónak. A kirúgott főgyógyszerész hozzátette: nem igaz, hogy későn szólt, mert a miniszterhez április 16-án érkezett meg a jelzése, aznap megkapták a sürgősségi ellátóhelyek, hogy készletezzenek megfelelően felhasználható szérumot. “Két hét átfutási idő szerintem elegendő ahhoz, hogy a sürgősségi ellátóhelyek a szükséges gyógyszereket az értesítésünk alapján beszerezzék” – véli Antal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik