Belföld

Fidesz: újabb kórházbezárások várhatók

Újabb kórházbezárásokhoz, a szabad orvosválasztás megszűnéséhez, a szegény és a gazdag biztosítók kialakulásához vezethet, ha a kormány privatizálja az egészségügyi pénztárat - mondta a Fidesz alelnöke.

Pokorni Zoltán közölte: a mostani kórházbezárási hullámot újabb követheti, hiszen a biztosítók a profitban érdekeltek, az egészségügyi ellátó feladatokból – amelyek között van rentábilis, s vannak, amelyek elvégzése nem gazdaságos – „szemezgetnek”. Ez a folyamat a politikus szerint az újabb kórházbezárásokhoz vezethet.

A privatizálás kockázata továbbá, hogy megszűnik a szabad orvosválasztás – vélte a Fidesz alelnöke. A biztosító szerződik ugyanis az orvossal, ám arra nincs biztosíték, hogy az egyes betegeket kezelő orvosokkal éppen szerződik-e a magánbiztosító – mondta, majd emlékeztetett arra, hogy bizonyos esetekben – szülésnél, a daganatos betegségek gyógyításánál – milyen fontos szerepe van a bizalomnak.

A szegényeket és gazdagokat ellátó biztosítók kialakulásának lehetőségét Pokorni Zoltán abban látja, hogy az állami biztosítónál nagy számban lesznek „nem költséghatékony” betegek, míg a versengő magánbiztosítók előszeretettel keresik az úgynevezett költséghatékony, fiatal ügyfeleket. A politikus úgy vélte, hiába mondja a kormány, hogy a biztosítóknak mindenkivel szerződniük kell, aki hozzájuk fordul, ezt a társaságok ki tudják játszani.

Pokorni szerint az, hogy az állam jövedelemalapon szedi be a biztosítást és kockázati alapon osztja szét a biztosítók között, a korrupció melegágya. Ez nem a szolgáltatások színvonalának javulását, hanem a pénzt elosztók korrumpálását eredményezheti – vélekedett. Mint mondta, a pénz elosztásának van egy „képlete”, s ezért, nem a betegekért folyik majd a harc.

Schvarcz Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: kórházbezárásokra a továbbiakban nem kerül sor, ez riogatás. Az MSZP kitart az egybiztosítós, nemzeti kockázatközösségen alapuló, kiegészítő biztosítókkal működő modell mellett. Közölte: szeretnék, ha megmaradna a szabad orvosválasztás, több-biztosítós modell esetén azonban a biztosító választ szolgáltatót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik