Belföld

Keddtől érvényes a magyar-szlovák bűnügyi együttműködés

A Petrétei József magyar igazságügyi és rendészeti miniszter és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter által Pozsonyban tavaly októberben aláírt megállapodás május 1-jén lép hatályba.

Ezzel egy időben a bűnüldöző szervek közös kapcsolattartási szolgálati helyeken történő együttműködéséről szóló kormányközi megállapodás, valamint a közös határmenti járőrszolgálatról és a határon átnyúló megfigyelésről szóló két végrehajtási jegyzőkönyv is hatályossá válik.

A kétoldalú államközi megállapodás keretében a jövőben lehetővé válik a bűnmegelőzés és a szervezett bűnözői csoportok elleni harc hatékonyságának erősítése. A kétoldalú megállapodás fontos részét képezi a közrend védelme érdekében folytatott határ menti együttműködés, a bűnüldöző szervek közötti közvetlen információcsere, a személyek és tárgyak körözése, a forró nyomon történő üldözés, fedett nyomozó alkalmazása egymás országában, illetve a kooperáció a büntetőeljárás során védett tanúk védelmében.

Az egyezmények gyakorlatilag „határtalanná” teszik a bűnügyi megelőzést, illetve a bűnözés elleni küzdelmet a két uniós tagállam között, egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a két ország hatóságainak együttműködése igazodjon a schengeni rendszer követelményeihez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik