Belföld

Határrendészettel bővül a rendőrség

A kormány döntött a rendőrség és a határőrség összevonásáról: a két szervezet integrációjához az alkotmány módosítására is szükség lesz.

A határőrség és a rendőrség integrációja több jogszabályt érint. Ennek megfelelően ma a kormány tárgyalt az alkotmány, valamint a rendőrségi törvény módosításáról és az államhatárról szóló törvényjavaslatról – közölte Gál J. Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón. Az összevont szervezet létszáma 44-45 ezer fő lesz, működését 2008. január 1-jétől kezdi meg.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára úgy tájékoztatott, hogy az integráció után a rendőrség eddigi négy szolgálati ága – bűnügy, közrendvédelem, közlekedésrendészet, igazgatásrendészet – kiegészül egy ötödikkel, a határrendészettel. A rendőrségnek ezek után úgynevezett kéthelyetteses vezetése lesz, ami azt jelenti, hogy az országos rendőrfőkapitánynak és a megyei rendőrfőkapitányoknak lesz egy szakmai és egy gazdasági helyettesük.

A tervezett változtatások szerint a teljes jogú schengeni tagsággal egyidejűleg, azaz 2008. január 1-jétől az Európai Unió külső határain megmarad a forgalom ellenőrzése, így megmarad a jelenlegi 33 határrendészeti kirendeltség. A párhuzamosságok felszámolása akár milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelent, az így képződő összeg az integrált szervezet fejlesztésére fordítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik