Belföld

Májusban újraosztják az állásokat a fővárosi cégeknél

Május végén háromszáz igazgatósági és felügyelőbizottsági mandátum jár le a főváros ötven különböző cégében. A havi akár 300 ezer forintos posztokat elsősorban a nyertes koalíció osztja – írja a Népszabadság.

Május végén lejár a fővárosi cégek igazgatóságaiban (it) és felügyelőbizottságaiban (fb) ülő tagok mandátuma, így megindult az alkudozás a helyekért. A legzsírosabb falatnak a főváros 28 kisebb-nagyobb közműcégében lévő it- és fb-elnöki, valamint tagi posztok ígérkeznek. Az igazgatóságok elnökeinek járandósága havi bruttó 200-300 ezer forint között van, a tagok 150-200 ezer forintot kapnak. A felügyelőbizottságokba bekerülő városatyák havonta 75–150 ezer forintos javadalmazásban részesülhetnek, elnökként pedig ennek a dupláját kapják. Az fb feladata, hogy e testületen keresztül a tulajdonos közvetlenül is ellenőrizhesse a cége tevékenységét; a munka nem jár nagyobb elfoglaltsággal és leterheltséggel, sőt még a megjelenés sem kötelező az üléseken.

A Népszabadság információi szerint a fővárost irányító MSZP– SZDSZ-koalíció az igazgatóságokba egyetlen ellenzéki delegáltat sem engedne be. Információink szerint a szabad demokraták nem pártolják, hogy it-elnöki posztot is kaphasson az ellenzék, míg a szocialisták ez ügyben rugalmasabbak és nagyvonalúbbak volnának. Tarlós István, az ellenzéki frakció vezetője megérti, hogy az igazgatóságokba nem küldhetnek tagokat, de nem tartja demokratikusnak. A felügyelőbizottságban viszont szerinte az ellenzéknek nemhogy mandátumarányosan kellene posztokat adni, de – mivel a testületek ellenőrző funkciót töltenek be – az sem volna elképzelhetetlen, hogy többségbe kerülhessenek.

Májusban egyébként nemcsak az it- és fb-elnökök, -tagok mandátuma jár le, nyugdíjba megy több közműcég vezetője is. Így változás várható a távfűtő művek, a településtisztasági kft., a közterület-fenntartó és a gázművek élén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik