Belföld

Korszerűbb lesz a BKV?

Radikális átalakítás után, néhány éven belül új szemléletű, utasközpontú, modern, a veszteségeit felszámoló igazi közösségi szolgáltatóként működhet a BKV – jelentette ki Demszky Gábor.

A decemberben kinevezett új vezérigazgató stabilizációs tervét a múlt héten jóváhagyta a társaság igazgatósága, e héten pedig politikai legitimációt is kaphat az átalakításhoz a fővárosi önkormányzat szakbizottságaitól – mondta a főpolgármester a cég átalakítási elképzeléseiről tartott tájékoztatón, a közlekedési vállalat székházában.


Biztos a leépítés

Antal Attila, a BKV vezérigazgatója közölte, hogy a már folyamatban lévő félszáz átalakítási projekt tapasztalatai alapján csak az első fél év végére derülhet ki, milyen mértékű létszámleépítés lesz a cégnél. Az üzleti terv 500 fős leépítést tartalmaz, de ezt még nem a reorganizáció részeként, hanem egyfajta előnyugdíjazás keretében hajtanák végre.

A főpolgármester tájékoztatása szerint a reorganizációs terv lényeges eleme, hogy a bevételek növelésével és a költségek csökkentésével 2008 végére eltűnjön a cég üzemi vesztesége. Egy évvel későbbre várják az új rendszer stabilizálódását, amelynek során várhatóan javul a szolgáltatás színvonala és biztonsága, miközben a menetrendben rögzített teljesítmény nem csökkenhet. Az átalakítás utolsó fázisában, 2011-re új fejlődési pályára állhat a BKV, amely addigra várhatóan arányos tarifarendszerrel működik majd az agglomerációban is.


Nem növekszik Antal bére

Bevétel-növekedést vár a vezérigazgató az új pótdíj-szabályozástól is, amelyről e héten dönt a fővárosi önkormányzat. Ennek szükségességét azzal indokolta, hogy jelenleg 100 tetten ért bliccelőből 70 fizetés nélkül eltűnik. A működést javító intézkedések közt említette az optimalizáltabb forgalomszervezést, a beszerzések központosítását, a karbantartási részlegek összevonását.

Kérdésekre Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes közölte, hogy a vezérigazgató bére nem növekszik, csak strukturálisan alakul át annak a javaslatnak az elfogadása esetén, mely szerint az alapbére a piaci viszonyokhoz igazodva 1,5 millió forint lenne. A korábbi vezérigazgató kisebb alapbért, valamint különböző címen nagyobb prémiumokat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik