Belföld

Horváth: politikamentes egészségügyet!

Politikamentes, magyar rendszert kell kidolgozni, ahol megmarad az állami biztosítás, de az üzleti biztosítók is beléphetnek az egészségügybe – közölte Horváth Ágnes első miniszteri felszólalásában.

Horváth Ágnes miniszteri esküje után már az MDF napirend előtti felszólalására kellett hogy reagáljon. A legkisebb ellenzéki párt ugyanis arra volt kíváncsi, hogy merre halad az egészségbiztosítási reform.

Az új miniszter elmondta, hogy szakmai viták lefolytatása után kompromisszumos megoldásként olyan vegyes modellt dolgoznak ki, melyben helyet kapnak az üzleti biztosítók, de megmarad a nemzeti kockázatvállalás és a szolidaritás is. Példaként említette, hogy a járulékfizetés az APEH-en keresztül egy állami alapkezelőbe kerülne, és onnan osztanák szét a pénzt a biztosítók között. Kiemelte: mindenki biztosított lesz az új rendszerben, és mindenki ugyanazt az ellátást fogja kapni, így szorul majd ki a hálapénz. „A biztosítók versenyével pedig nő a minőség is” – tette hozzá az újdonsült tárcavezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik