Belföld

Fidesz: az NBH áll egy karitatív alapítvány mögött?

A titkosszolgálatok volt és jelenlegi munkatársai ismét oda keveredtek, ahova nem kellett volna, azaz egy karitatív szervezet vezetőségében tűntek fel, ami elfogadhatatlan - mondta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja, Demeter Ervin vasárnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

“A Szilvásy György által irányított titkosszolgálatok már megint oda keveredtek, ahol semmi keresnivalójuk nincsen” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Demeter Ervin utalva arra, hogy – sajtóhírek szerint – a nemzetbiztonsági szolgálatok volt és jelenlegi munkatársai egy alapítvány kuratóriumában és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságok vezetőségeiben jelentek meg. A politikus a szervezet nevét nem közölte, csupán annyit mondott: a VPOP a házkutatás során hat személyt őrizetbe vett, akiket a Fővárosi Ügyészség előzetes letartóztatásba helyezett.

1,2 milliárd áfát nem fizettek vissza

A sajtóhírekből az tudható, hogy vélhetően 1,2 milliárd forint csalásról van szó – tette hozzá a politikus, majd közölte: ez az alapítvány ezeket a szállítmányokat karitatív célok helyett több hazai üzletláncnak adta el, ám – a gyanú szerint – az áfát és a vámkedvezményt elmulasztották megfizetni. Magyarázatként Demeter Ervin elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint alapítványok áfa és vámmentesen hozhatnak be a karitatív célra adományokat Magyarországra.

A politikus emlékeztetett: szintén lapértesülések szerint ez az alapítvány osztott március 15-én jutalmat a Szilvásy György testvére, Szilvásy István által vezetett belügyminisztériumi kórház alkalmazottainak. Itt megjelent Galambos Lajos, a NBH főigazgatója is – tette hozzá a fideszes politikus. Szilvásy György másik testvére, Szilvásy Péter pedig “az alapítvány munkatársa” – mondta Demeter Ervin. A képviselő szerint ez az ügy is mutatja, hogy Szilvásy György miniszter nem alkalmas a szolgálatok felügyeletére.

A VPOP korábbi közlése szerint az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsítanak azzal, hogy 8500 tonna az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot.

NBH: nem fedőszerv az alapítvány

A Nemzetbiztonsági Iroda azt közölte, hogy az eset kapcsán a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyetlen volt, vagy jelenlegi tagja ellen sem indult büntetőeljárás, a közhasznú szervezet munkájában a jogszabályokkal összhangban, saját kezdeményezésére vesz részt a hivatal egyik jelenlegi és egyik volt munkatársa.

Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője az MTI-nek azt mondta: visszautasítják azt a burkolt vádat, amelyet Demeter Ervin a sajtótájkékoztatón sejtetni engedett, vagyis hogy az alapítvány az NBH fedőszerve lett volna.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint a hivatkozott alapítvány kuratóriumi elnöke és néhány más személy ügyében indított büntetőeljárás nem érinti az NBH egyetlen aktív, vagy nyugalmazott dolgozóját sem.

Nincs kapcsolat?

Az alapítvánnyal az NBH-nak “semmi néven nevezendő kapcsolata nincs és nem is volt”. Gyarmati György, az NBH dolgozója és Simon Ibolya,az NBH nyugdíjasa saját kezdeményezésükre vesznek részt a kiemelten közhasznú karitatív szervezet tevékenységében – tartalmazza a közlemény.

“Ami a Demeter Ervin által említett engedélyezési eljárást illeti, ennek szabályai nem változtak az ő minisztersége óta: Gyarmati György részvételét az erre illetékes parancsnoknak jelentette be, aki ezt tudomásul vette, az eljárás tehát mindenben megfelelt a vonatkozó, 1997-ben kelt rendelet előírásának” – áll a Nemzetbiztonsági Iroda közleményében.

Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője az MTI-nek Demeter Ervin sajtótájékoztatójára úgy reagált: a fideszes politikus testközelből ismeri a dolog hátterét, hiszen minisztersége idején ugyanezek voltak a szabályok, és ugyanez volt a gyakorlat is, tudnia kell tehát, hogy szakmai szempontból nincs igaza.

Pártpolitikai okai lehetnek annak, ha a minisztert olyan dologba akarja belekeverni, amihez annak nincs köze – fűzte hozzá. A Kormányszóvivői Iroda vezetője hangsúlyozta: az NBH volt és jelenlegi munkatársait nem gyanúsították meg semmivel. Azt pedig a leghatározottabban cáfolta, hogy az alapítvány az NBH fedőszerve lett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik