Belföld

Medián: nagyon vezet a Fidesz

Míg a kormányfő megítélése tovább romlott, addig Orbán Viktor népszerűsége tovább erősödött. A vizsgálat szerint több mint 3 milliósra duzzadt a Fidesz-tábor – írja a Magyar Nemzet.

A kormányoldalnak szinte egyáltalán nem sikerült lefaragnia a Fidesszel szembeni, minden eddiginél nagyobb hátrányából – derül ki a HVG-nek készült e havi Medián-elemzésből. A biztos szavazók pártválasztása a Fidesz-MPSZ esetében 53, ugyanez az MSZP szavazóknál 28 százalék. Az elemzés szerint ennek az az oka, hogy az MSZP szimpatizánsai nemcsak kevesebben lettek az elmúlt hónapokban, hanem az elkötelezettségük is elmarad a Fidesz-támogatóké mögött.

Az elemzés szerint az MSZP újabb szavazatvesztése az egészségügyi reform felpörgésével függhet össze, ez vált ugyanis a legmeghatározóbb közéleti témává. Az elemzők szerint elképzelhető, hogy a Fidesz most azért tudta megszólítani a kormánnyal elégedetlen szavazók újabb csoportjait, mert mára kifulladtak azok a hozzá is köthető politikai indulatok, amelyek korábban félelmet kelthettek a bizonytalan szavazók egy részében – írja az újság.

A politikusok népszerűségi listájának az élén Dávid Ibolya MDF-elnök áll, őt Sólyom László köztársasági elnök követi, majd Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Pokorni népszerűsége hét pontot erősödött januárhoz képest, míg a negyedik helyre szoruló Szili Katalin szocialista házelnöké négyet esett. Orbán Viktor Fidesz-elnök az ötödik a sorban 48 ponttal (ez négypontos erősödés január óta), míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megítélése ugyanekkora mértékben romlott, és 29 ponttal a lista utolsó harmadában foglal helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik