Belföld

„Római légiósok” a mohi atomerőmű ellen

A szlovákiai mohi atomerőmű bővítése ellen tiltakoztak a Greenpeace aktivistái római légiósoknak öltözve, a budapesti olasz nagykövetség előtt.

A Szlovákiából, Olaszországból, és Magyarországról érkező környezetvédők előre bejelentett demonstrációjukkal azt kívánják elérni, hogy az olasz érdekeltségű ENEL energetikai vállalat álljon el a mohi atomerőműben tervezett beruházásától.

A budapesti demonstráción az ókori Rómát idéző jelmezekbe öltözött aktivisták szlovák népviseletet hordó társaikkal közösen egy nyílt levelet nyújtottak át a nagykövetség egyik képviselőjének.

A Romano Prodi olasz miniszterelnöknek címzett levélben a környezetvédők több szempontot is felsorolnak, amely alapján a részben állami tulajdonú ENEL-nek le kellene fújnia a projektet. A zöldek tudomása szerint májusra várható végleges döntés az ügyben.


„Római légiósok” a mohi atomerőmű ellen 1

Rómaiak a kapu elõtt ( fotó:mti.hu)


A Greenpeace a nyílt levélben arra a meggyőződésükre hívja fel az olasz kormányfő figyelmét, miszerint a projekt véghezvitelével Olaszország kettős mércét alkalmazna. Olaszországban ugyanis egy 1987-es döntés óta biztonsági megfontolásokból leállították az atomerőműveket, ehhez képest most egy különösen kockázatos nukleáris létesítményen gondolkoznak.

Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország programfelelőse az MTI-nek elmondta: a Mohi Atomerőmű közelebb helyezkedik el Budapesthez, mint a paksi, alig 80-90 kilométerre. A mohi létesítmény ezen felül kevésbé biztonságos, mint a paksi – tette hozzá.

A rendőrség által biztosított helyszínen, a kordonokkal védett nagykövetség előtt a pár tucatnyi zöld aktivista nemzetiségének megfelelő zászló színeit pingálva arcára többnyelvű transzparensekkel vonult fel.

Az aktivisták az akció keretében még hétfő éjszaka a nagykövetség Stefánia úti környékén, és a fővárosban több helyen antinukleáris jeleket festettek az aszfaltra azzal az angol felirattal, hogy „Olaszország, állj le a Mohi bővítéssel!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik