Belföld

Repülőgéphordozóra is ellátogat Szekeres az USA-ban

Ötnapos hivatalos látogatásra vasárnap az Amerikai Egyesült Államokba utazik Szekeres Imre honvédelmi miniszter - jelentette be a politikus, miután találkozott April H. Foley-val, a budapesti amerikai nagykövettel.

Szekeres Imre a Honvédelmi Minisztériumban tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az amerikai útja során találkozik Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel, tárgyal a Külügyminisztériumban és a NATO norfolki parancsnokságán, valamint a Truman repülőgéphordozóra is ellátogat. Mint mondta, az amerikai meghívás elismerése a Magyar Honvédség munkájának, teljesítményének.

Szekeres Imre úgy fogalmazott, a tárgyalásoktól azt várja, hogy bővülni fog az amerikai és a magyar katonai együttműködés, egyrészt a kiképzésben, a felkészítésben, a tapasztalatok cseréjében is. Afganisztánról szólva kijelentette, a magyar katonák mindent meg fognak tenni, hogy a terrorizmus ellen fellépjenek és békét teremtsenek az országban.


Repülőgéphordozóra is ellátogat Szekeres az USA-ban 1

Repülőgéphordozóra is ellátogat Szekeres az USA-ban 2

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Allamok budapesti nagykövete és Szekeres Imre honvédelmi miniszter (fotó: MTI)

Repülőgéphordozóra is ellátogat Szekeres az USA-ban 3


April H. Foley közölte, hogy az amerikai és a magyar hadsereg között soha nem volt olyan eredményes az együttműködés, mint most. Közölte, az Egyesült Államokban, Magyarországon és a NATO-ban is az áll a figyelem középpontjában, hogy Afganisztánban hogyan folytatódjék a misszió, milyen tervek készüljenek a jövőre nézve.

A honvédelmi miniszter a haderőreformról szólva elmondta, hogy erős és jól szervezett Magyar Honvédséget alakítanak ki, több katona lesz a csapatoknál és kisebb lesz a bürokrácia a vezetésben. Kiemelte, hogy 2009-től növelni fogják a védelmi kiadásokat. April H. Foley közölte, érdeklődéssel figyeli a reformot, amelynek véghezviteléhez bátorságra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik