Belföld

Dávid Ibolya: demokrácia vagy banánköztársaság?

Ma ugyanolyan válaszút előtt áll Magyarország mint 17 évvel ezelőtt, rövid időn belül el fog dőlni, hogy az ország a valódi polgárosodás vagy pedig a balkanizálódás útjára lép, érett demokrácia vagy banánköztársaság lesz - mondta az MDF elnöke a washingtoni Kossuth Házban.

“Ez ellen egy polgári gondolkodású ember berzenkedik; sokfélék, sokszínűek vagyunk, meg kell tanulnunk együtt élni a mások sokféleségével, kompromisszumot kötni” – fogalmazott “Magyarország és a magyarok válaszúton” címmel tartott előadásában. Kifejtette, 1990-ben ő is hitte “abszolút optimistán”, hogy – a néhai Antall József miniszterelnök szavaival – “ha egyszer leveszik a kezünkről a bilincset”, akkor Magyarország be fogja bizonyítani a világnak és egy szebb világot épít. De “sárban született meg a rendszerváltozásunk”, a kisstílűség eluralt mindent; a meddő politikai szembenállás, a lövészárok-politika megbénította a tisztességes szót értésnek még a lehetőségét is – tette hozzá.

Ezt a fajta megosztottságot ráadásul nehezíti egyfajta kettős mérce, amely szerint az én kommunistám jó kommunista, a másik oldalon levő pedig börtönbe való senkiházi. Dávid Ibolya azt mondta, hogy pártja egy jobboldali konzervatív csapat, amely nehezen tud együtt élni ezzel a kettős látással, azzal a szerepjátszással, amelyben mindkét oldal csak másik hibáit hajlandó észrevenni.

“Ez a buta szembenállás ciklusról ciklusra a létünket mételyezi; a nemzeti minimumnak egy olyan szintjéig sem jutottunk el, hogy a legalapvetőbb kérdésekben egyet tudjunk érteni” – mondta. Nemhogy nemzeti minimum nincsen, törekvés sincsen a ciklusokon átívelő komoly gondolkodásra. Egyetlen kérdésben sincs egyetértés ma Magyarországon a pártok között, nem lehetett az elmúlt ciklusokban egymásra építkező módon előrelépni – mondta.

Az MDF elnöke leszögezte: a kormányt le kell váltani a következő választáson. Tájékoztatása szerint az MDF támogatottsága nő, ma már a harmadik erő, megelőzte az SZDSZ-t. Már nem az a kérdés, bejut-e a parlamentbe, hanem hogy mikor lépi át a kétszámjegyű támogatottságot. Hangsúlyozta, egyben tud bízni, abban, hogy az MDF jelentette harmadik erő támogatottsága legalább 15 százalékon stabilizálódik, és a következő választáson megkerülhetetlen ereje lesz a kormányalakításnak.

Ha a két nagy párt nem hajlandó az ország érdekében együttműködni, akkor az esélyt abban látja, hogy az MDF 2010-ben eldönti a választást. Megjegyezte, ha az MDF-t meg akarják kerülni, az MSZP-nek és a Fidesznek nagykoalíciót kell alakítania, de “véget kell vetni a haszontalan spirálnak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik