Belföld

44 jogosítványt vettek el egy nap alatt

Az elmúlt két nap több mint 80 ittas autóvezető jogosítványának bevonását hozta. A mintegy 33 ezer ellenőrzött autósból 371-en ültek volán mögé ittasan. Csak szombaton 44 jogosítványt vettek el ezen ok miatt.

Budapesten húsvét vasárnaptól, hétfő délelőttig 3200 járművet, míg országosan csaknem 17 000-et ellenőriztek a rendőrök – közölték a fokozott közúti ellenőrzést végző budapesti és országos rendőr-főkapitányság ügyeletesei. Az ellenőrzések első napján, több mint 2000 autót ellenőrzött a BRFK, országosan pedig 16 200-at.

A fővárosban végzett ellenőrzések során 16 ittas vezetőt szűrtek ki hétfő délig, 124 sofőrrel szemben pedig gyorshajtás miatt intézkedtek – mondta Unger Pál, a BRFK ügyeletese. Helyszíni bírságot 460 esetben szabtak ki, szabálysértési feljelentést 140 ember ellen tettek, bevontak öt vezetői és tíz forgalmi engedélyt – ismertette az április 4-e óta tartó ellenőrzés adatait.

Hozzátette: a budapesti közúti akció során elfogtak négy, országos körözés alatt álló személyt is. Vasárnap estig három halálos baleset történt, 18 ember súlyosan, 31 könnyebben sérült a közúti balesetekben országszerte.


44 jogosítványt vettek el egy nap alatt 1

Szabálysértési kategória (foto:mti.hu)




A Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) sajtóügyelete közlése szerint, emellett húsz esetben gyorshajtás miatt kellett a bírságot kiszabni, bár – tette hozzá Kormos Endre – kirívó gyorsaságot nem tapasztaltak a rendőrök.

A bírságok okai között gyakori még, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági öv, vagy gyermekülés nélkül utazott kiskorú a gépkocsiban. A BRFK pénteken jelentette be, hogy jövő vasárnapig fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést tart a fővárosban. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék az ittas járművezetőket és a gyorshajtókat – közölte akkor a rendőrség. Kormos Endre elmondta: vasárnap az ellenőrzések este nyolc órától hajnali három óráig folytatódnak.

Pausz Ferenc az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedés-rendészeti főosztályvezetője közölte azt is, ezek az adatok kedvezőbbek, mint ami jellemző egy átlagos szombati napon. A hétvége első napján átlagosan két-három személy veszíti életét az utakon – tette hozzá. A rendőri akció ellenére azonban idén körülbelül ugyanannyi baleset történt az utakon, mint tavaly húsvétkor.


Az ORFK főosztályvezetője elmondta: az ORFK a szombaton megkezdett országos akcióját a jövő hét közepéig, szerda estig folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik