Belföld

SZDSZ-es kritika Gyurcsánynak

Következetlennek nevezte Gyurcsány energiapolitikáját a Figyelőnek adott interjújában Szent-Iványi István a szabad demokraták EP-képviselője.

Nem érzékelhető, hogy az orosz-magyar barátságnak közvetlen gazdasági előnyei lennének, állítja Szent-Iványi István SZDSZ-es politikus. „Tudjuk, hogy Magyarország régóta szeretné felülvizsgáltatni az oroszok által megszabott gázárat, amely igencsak kedvezőtlen ránk nézve. Húsz százalékkal magasabb árat fizetünk, mint Németország, de a legtöbb európai országnál drágábban kapjuk a gázt” – fogalmazott a liberális politikus. A legfrissebb Figyelőben olvasható interjúban Szent-Iványi hangsúlyozza, hogy nem szabad az uniós érdekeket a nemzeti érdekekkel szembefordítani.

Persze szerinte is lehetnek olyan pillanatnyi érdekek, amelyek nem azonosak a többi tagországéval, ám ezt akkor jelezni kell. „Az semmiképpen sem jó, ha egyszer kijelentjük, hogy közös érdekeink vannak, például Magyarország is elfogadta azt az uniós záródokumentumot, amely a Nabuccót az egyik kiemelt projektnek nevezte, ám utána azt mondjuk, hogy ez csak egy szép álom, amivel nem lehet fűteni. Ez következetlen politika” – fogalmazott Szent-Iványi István a Figyelőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik