Belföld

Mégsem veszélyes a golyóálló mellény

Mégsem számít a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek a lövedék- és szúrásálló mellény: az erről szóló kormányrendelet-módosítást a kormány még a hatálybalépése előtt módosította.

A kabinet február 28-i rendelete a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta a lövedékálló és szúrásálló védőmellényt, sisakot és vértet. A szabályozás március 30-án lépett hatályba, de a módosítást is módosították, és kivették a joganyagból ezt a rendelkezést.

Soós László, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője a döntést azzal indokolta, hogy újra kell gondolni a szabályozást. Mint mondta, azt vizsgálják, hogy ne minden ilyen jellegű termékre alkossanak szabályt, csak bizonyos típusúakra.

A Társaság a Szabadságjogokért közleményben üdvözölte, a kormány a hatálybalépése előtti utolsó pillanatban visszavonta a szabályozásnak ezt a részét. Mint írják: „a módosításkor nem volt világos, hogy mi indokolja azt szabálysértéssé nyilvánítani, ha valaki ilyen védőfelszerelést visel az utcán”.

A TASZ reményét fejezte ki, hogy a módosítás visszavonása nem pusztán jogtechnikai lépés, hanem 2a kormány belátta a februári rendeletmódosítás megalapozatlanságát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik