Belföld

A Fidesz Gyurcsány emberének tartja az OVB elnökét

„Szigeti Péter egyértelműen Gyurcsány Ferenc embere az Országos Választási Bizottságban" – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus szerint az OVB elnöke Gyurcsány Ferenc ötleteit, elképzeléseit képviseli a testületben, és ennek megfelelően akadályozza a Fidesz népszavazási kezdeményezéseinek kiírását. Szigeti Péternek ezért le kell mondania, mert nem tud megfelelni a pártatlanság és az elfogulatlanság követelményeinek.

Varga Mihály ezt azzal indokolta, hogy szerinte 2005-től, mióta Szigeti Péter az OVB elnöke, a választások kapcsán 17 alkalommal bírálta felül a testület döntését a Legfelsőbb Bíróság, és az OVB mindig csak a Fidesz kárára tévedett, az MSZP kárára sosem. Hozzátette: 2001 és 2005 között választási ügyekben csupán egy alkalommal változtatta meg az OVB döntését a bíróság, egy kisebbségi önkormányzati, vagyis nem politikai ügyben.


A fideszes politikus emellett arra is hivatkozott, hogy 2004-ben mindketten – Gyurcsány Ferenc még sportminiszterként, Szigeti Péter pedig jogfilozófusként – aláírtak egy tiltakozó nyilatkozatot az ötágú vörös csillag viselése miatt őrizetbe vett Vajnai Attila ügyében, és a vörös csillag engedélyezését kérték. Érdekes, hogy a nyilatkozatot aláíró 30 ember között ott van Szigeti Péter és Gyurcsány Ferenc is – jegyezte meg.


Az alelnök szerint az is bizonyíték Szigeti Péter elfogultságára, hogy nemrégiben – többekkel együtt – jogerősen személyiségi jogi pert vesztett Kupper András volt fővárosi Fidesz–MKDSZ-frakcióvezetővel szemben, egy 2005-ben íródott nyílt levél miatt, amelyben az aláírók „nácimosdatással” és „nyilasmentegetéssel” vádolták a fideszes politikust, amiért arra szólított fel, hogy ne ünnepeljék Magyarország szovjet megszállását. A Fidesz március végén először emiatt szólította fel távozásra az OVB elnökét, szintén arra hivatkozva, hogy elfogult a Fidesszel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik