Belföld

Viharos iskola-összevonás Székesfehérvárott

Augusztustól megszűnne Székesfehérvár legrégebbi világi iskolája, ugyanis beolvasztanák egy másik középiskolába. Az önkormányzat szerint az iskola-összevonás inkább csak adminisztratív, de vannak akik telekspekulációt sejtenek a háttérben.


Tüntetnek érte

A héten már egyszer utcára vonult mintegy kétszáz hunyadis tanár és diák, hogy iskolájuk megmaradásáért tüntessenek. A tervek szerint az iskola tagjai a következő közgyűlés idején is a fehérvári városháza elé vonulnak, hogy a megmaradásért demonstráljanak.

A budapesti iskolabezárásokon Székesfehérvár önkormányzata is felbátorodott. Az 1868-ban alapított Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskolát egy olyan intézménybe (az I. Istvánba) olvasztanák be, amely alig két évtizede vált ki a Hunyadiból. Mindkét iskola azonos profillal rendelkezik, képzési rendszerükben számos átfedés található. A Hunyadi Mátyás középiskola igazgatóját váratlanul érte a bezárás híre, mint lapunknak elmondta, nem voltak előzetes egyeztetések. „Február 26-án kaptuk kézhez a fejlesztési tervet, amelyben összesen hét sor foglalkozott azzal, hogy az iskola beolvad az I. Istvánba augusztus elsejétől. Egy napra rá az önkormányzat oktatási bizottsága elfogadta a javaslatot, minden indoklás nélkül” – hangsúlyozta Walter Mária a FigyelőNetnek. Az igazgató hozzátette: nem érti a döntést, hiszen mind a két középiskola teli van és sok a jelentkező. A 120 helyre ugyanis idén például 609-en jelentkeztek. Walter Mária kiemelte: a Hunyadi egy 139 éve eredményesen dolgozó iskola, amelynek az utóbbi 18 év alatt 25 országos első tíz helyezésben szereplő diákja van szakmai tantárgyakból – közgazdaságtan, könyvvitel, statisztika, gyorsírás, gépírás -, illetőleg matematikából és helyesírásból.


„Azt még elfogadhatnám, hogy két közgazdasági szakközép luxus egy városban, de miért éppen mi olvadunk be az annak idején belőlünk kivált I. Istvánba? A döntést a kompetenciamérés eredményeire alapozták, ám ezt senki nem látta” – fogalmazott Walter Mária. Hozzátette, sok jóra nem számít az összeolvadás után a tanári kart illetően, véleménye szerint sem a 40 fős tantestületnek (amelyet egyébként automatikusan átvesz az összeolvadás után az I. István), sem a diákoknak nem lesz jó az új helyen. „A megoldást abban látom, hogy az I. István közgazdaságtani és kereskedelmi szakközépiskolának profiltisztításon kéne átesnie: a kereskedelmi rész menjen át a Deák szakközépiskolába, míg a közgazdaságtani osztályok a Hunyadiba” – fogalmazta meg javaslatát a Hunyadi Mátyás igazgatója.



Viharos iskola-összevonás Székesfehérvárott 1

A székesfehérvári Hunyadi középiskola épülete transzparenssel (Forrás: Hunyadi középiskola)



Nem lesz változás?

Nem érti a hunyadisok felháborodását Csapó Csilla, Székesfehérvár alpolgármestere. Mint lapunknak elmondta, az önkormányzat több szülői fórumot is tartott az ügyben, ahol minden érdeklődő számára világossá válhatott, hogy a két intézmény összevonása nem érinti sem a diákokat, sem a tanárokat, sem az épületeket. „Minden tanuló ugyanabban az osztályban és ugyanazokkal a pedagógusokkal fejezheti be a megkezdett tanulmányait” – ígérte az alpolgármester. Szerinte csupán az történik, hogy az utca két oldalán lévő, két azonos típusú középiskolát összevonják és semmilyen más változás nem várható, sem idén, sem jövőre. Kérdésünkre, hogy miért a 139 éves múlttal büszkélkedő Hunyadi „tűnik” el, Csapó Csilla úgy válaszolt, hogy a jogutód kiválasztásánál azt vették figyelembe, hogy az I. István szakmailag jobb iskola. Mint mondta, arról még nincs döntés, hogy fogják hívni az új intézményt, mert ennek eldöntésére szakértői véleményekre vár az önkormányzat. Az alpolgármester megjegyezte, hogy tud a Hunyadi megmentésére irányuló tüntetésekről, de nem érti, mi áll a hangulatkeltés hátterében.

Telekspekuláció?

Fehérváron találtunk olyan véleményeket is, amelyik szerint az iskola-összevonással ugyan nem változik érdemben semmi, de az új, „mamut” intézmény égisze alatt három-négy éven belül észrevétlenül el lehet sorvasztani az egyik régi iskolát (például kevesebb osztály indításával), így kiürülhet a jelenleg az I. Istvánnak helyet adó épület. A Petőfi utcai iskola melletti Árpád fürdőt ugyanis a közelmúltban eladták és az iskolások attól tartanak, hogy az intézmények egybeolvadásában szerepe van a jól hasznosítható iskolaépületnek. Sokan azt is furcsállják, miért kell szakértői véleményekre várni, hogy nevet kapjon az új középiskola, hiszen Székesfehérváron jelenleg már négy olyan intézmény is van, melyek nevében benne van az István név, de a hírek szerint az önkormányzat nem akarja Hunyadinak hívni az új iskolát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik