Belföld

Kizárási hullám a Fideszben?

A Népszabadság információi szerint több fővárosi kerületben is kizárási hullám vár a Fidesz belső ellenzékére.

Erzsébetvárosban hét Fidesz-tag ellen nyújtott be kizárási indítvány a Deutsch-Für Tamás vezette kerületi pártszervezet. Az indítványról tegnap tárgyalt a budapesti választmányi elnökség, döntést azonban csak nyolc napon belül fog hozni. Az erzsébetvárosi kizárási indítványok hátterében a régi kerületi fideszesek, valamint a városrészbe tavaly ejtőernyősként került Deutsch-Für közötti harc áll.

„Deutsch Tamásnak tíz éven keresztül dolgoztunk, volt amelyikünk többször is volt a kampányfőnöke, ehhez képest kinyírt maga körül mindenkit a kerületben. Mindeközben senki sem kérdezi meg, hogy miként tudta a VII. kerületben az ország legkisebb Fidesz-frakcióját megalakítani” – mondta a lapnak egy fideszes forrás.

A tavalyi önkormányzati választásokon a 26 tagú VII. kerületi testület 10 helyét szerezték meg a Fidesz-KDNP listán indult jelöltek. Közülük hatan azután úgy döntöttek, KDNP Erzsébetvárosért néven külön frakciót alakítanak, így Deutsch-Fürön kívül a Fidesz képviselőcsoportjában mindössze hárman maradtak. „Deutsch-Fürnek már a megérkezése problémákat gerjesztett, egyrészt semmit sem csinált a kerületben, másrészt bicskanyitogató stílusban tudtunkra adta, hogy ő lesz az úr a háznál” – emlékeztetett a napilap informátora.

A kizárási indítványok már régebben megszülettek, van, amelyik tavaly októberi keltezésű. Fideszes források szerint ezeket a Heves megyei közgyűlésben történtek után vették elő. A XIII. kerületben is kizárások várhatók: Kosztolányi Dénes választókerületi elnökké való kinevezése után negyven párttag nyílt levélben kérte Orbánt, hogy ne a párttagságot váltsa le, „szíveskedjen számukra hiteles embert kinevezni”. A lap szerint Angyalföldön a negyven tiltakozó közül hat fideszes ellen készül kizárási indítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik