Belföld

Lendvai: Orbán határolódjon el a szélsőségesektől

A szélsőségesektől való világos elhatárolódásra kéri Lendvai Ildikó Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy az ország békésen ünnepelhesse március 15-ét.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a Fidesz elnöke 1992 októberében még világosan elhatárolódott a Göncz Árpád köztársasági elnököt “árpádsávos zászlók alatt” kifütyülő szélsőségesektől. „Orbán Viktor akkor még tudta: ez a fasizmust sugallja, akkor még úgy ítélte meg, ilyen esetben demokratikus politikusok között a szolidaritás kötelező” – mondta Lendvai Ildikó, utalva az ellenzéki pártelnök parlamenti felszólalásait idézve.

A szocialista politikus közölte: szeretnék, ha újra megszólalna az 1992-es Orbán Viktor, és “akár egy szóval se mondjon többet”, mint amit akkor mondott. A frakcióvezető sajtótájékoztatóján elmondta: köztudott, hogy van néhány száz ember, aki a békés ünneplés helyett “tavaszi hadjáratot” hirdetne meg. Úgy vélte azonban, még van esély a békés ünneplésre, ha a március 15-i nagy rendezvények szervezői világosan elhatárolódnak.


A kormánypárti politikus szerint az elhatárolódásra azért van szükség, mert közvélemény-kutatások szerint a március 15-ét eddig szabadtéri rendezvényeken töltők fele otthon marad. Hozzátette: a kutatás szerint az emberek több mint fele úgy véli, ha rendbontás lesz, akkor annak köze van a Fideszhez.


A frakcióvezető szerint ma két Fidesz van, és Orbán Viktor még nem döntötte el, melyik elnöke kíván lenni. Van egy Fidesz, amely még emlékszik Orbán Viktor 1992-es szavaira, és amely a kormány kemény ellenzéke akar lenni, de nem akar ellenzéke lenni az európai demokratikus politikai hagyománynak – mondta Lendvai.


“A március 15-i ünnep békés és méltó lesz, ha a rendőrség nem ad teret a nyilvánvaló provokációnak és a hatalom nem vezényel brutális rendőrtámadást békés emberekkel szemben” – reagált Szijjártó Péter.

“A Fidesz soha, semmilyen szélsőséggel nem vállalt közösséget, ellentétben a kormány hazug propagandájával. A kormány kommunikációs hadjáratot kezdett, melynek célja a zavar- és félelemkeltés a március 15-i ünnepnap körül” – tette hozzá a Fidesz szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik