Belföld

A Fidesz még bízik a vizitdíjról szóló népszavazásban

Fidesz nem mondott le arról, hogy a vizitdíjjal kapcsolatos kérdés is bekerülhessen az őszre várható népszavazás kérdései közé - mondta Schmitt Pál vasárnap Budapesten.

“Azt különösen sajnáljuk, hogy az emberek mindennapjait érintő vizitdíj nem került népszavazásra, erről azonban még nem mondtunk le. (…) Még jogi úton megpróbáljuk az igazunkat érvényesíteni, és akkor esetleg öt pontban is referendumra kerülhet sor” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a Fidesz alelnöke.

A politikus hozzátette: a 2006-os költségvetésben még semmiféle vizitdíjról nem volt szó, így korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) jogszerűen nem tagadhatta volna meg e kérdés népszavazásra bocsátását.

Az Alkotmánybíróság (Ab) e heti döntése értelmében a Fidesz-KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben kezdődhet aláírásgyűjtés.

Az Ab döntése értelmében a vizitdíjra és tandíjra vonatkozó kérdéseket az OVB-nek újra meg kell vizsgálnia. A vizitdíjjal kapcsolatos határozatot az Ab szerint formai, míg a másikat tartalmi okok miatt kell újra napirendre tűznie az OVB-nek.


Schmitt Pál elmondta: a Fidesz arra kéri az OVB-t, hogy mielőbb folytassa le a szükséges eljárást a képzési hozzájárulás ügyében.

A Fidesz néhány napja azt közölte, hogy várhatóan négy kérdésben lehet népszavazás, mert meg van a lehetősége annak, hogy a tandíjról is véleményt mondjanak a polgárok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik