Belföld

Dávid Ibolya kormányzati szerepre készül

Se Orbán Viktorral, se Gyurcsány Ferenccel nem lépne koalícióra, az MDF mégis kormányzati szerepre készül 2010-ben – mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke a párt tisztújító országos gyűlése előtt az MTI-nek adott interjújában.

„Egy tíz százalék fölött megerősödött MDF eldöntheti a kormányzást, eldöntheti a kormányzás programbéli és tartalombéli kérdéseit is. (…) Mi most híveket keresünk a programunk megerősítéséhez, és nem tudni, mi lesz egy-két év múlva a jobboldalon és mi lesz a baloldalon” – nyilatkozta Dávid Ibolya.

A pártelnök szerint a Fidesz évek óta populista, kapitalizmus elleni és külföldellenes politikát folytat, így nem tud vele párbeszédet folytatni a valódi konzervatív értékrendet való MDF. Hozzátette: nem lehet látni, mennyire lesz anarchista csoportosulás a Fidesz, és mennyire lesz sikeres programmal rendelkező párt az MSZP 2010-re. Az MDF elnöke hangsúlyozta: célja, hogy pártja 2009-re legalább tízszázalékos stabil támogatottságot érjen el, és legalább 2-3 képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe.

Az, hogy 2006-ban nyíltan szembeszállt Orbán Viktor populista politikájával, „komoly kötőerő volt” az MDF-en belül – mondta Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórumban – a korábbi évekkel ellentétben – ma soha nem látott egység és béke van, a párt a legdemokratikusabb felépített politikai tényező Magyarországon – mondta politikus.

Az ellenzéki pártelnök szerint nem lesznek előrehozott választások Magyarországon a következő években, ennek ugyanis nincs realitása. „Sem a Che Guevara-kultusz, sem az árpádsávos zászló nem járható út” – szögezte le Dávid Ibolya, hangsúlyozva, hogy nem ért egyet sem Gyurcsány Ferenc koncepciótlan politikájával, sem az őszihez hasonló anarchista utcai hangulatkeltéssel.

A négy-öt évig elhúzódó válságmenedzselés pangást jelent majd az ország számára, épp ezért csökkenteni kellene ezt az időtávot – tette hozzá a politikus. A reform terheit pedig nem a középosztályra kellene hárítani, mert ha ez a réteg lecsúszik, akkor az egész ország elszegényedik – mutatott rá a pártelnök.

Dávid Ibolya szerint a legfontosabb reformkérdés az, hogy milyen legyen az állam a XXI. században. Úgy látja: a jelenleginél ötször több energiát kellene fordítani korrupcióellenes küzdelemre, s felhívta arra a figyelmet, hogy ciklusokon átívelő közös célokra és programokra lenne szükség Magyarországon, egyebek mellett olyan fontos kérdések tekintetében, mint az ország versenyképessége. Magyarországnak a jövőben sem szabad elzárkóznia a bevándorlók elől, de fontos a helyes arány megtalálása – mondta a pártelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik