Belföld

Szilvásy radikális behatolástól tart

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerint március 15-én radikális csoportok akarnak bejutni a Parlamentbe, vissza akarják foglalni a Kossuth teret, illetve meg akarják rongálni a Szabadság téri emlékművet. Szilvásy György szerint garantálni tudják a biztonságot, ha politikai csoportok nem támogatják a szélsőségeseket.

A radikális kormányellenes csoportok továbbra is céljuknak tekintik a nemzeti ünnep megzavarását, a célok részben hasonlítanak azokhoz, amelyeket tavaly szeptemberben, októberben követtek – olvasható a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatójában amelyet a Nemzetbiztonsági Bizottság pénteki zárt ülése közben osztottak ki az újságíróknak.

A közleményt Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter munkatársa adta át a sajtónak. A tájékoztatóban a kormányellenes csoportok céljai között szerepel a Kossuth tér visszafoglalása, a Parlamentbe való bejutás, más objektumok elfoglalása, valamint a Szabadság téri emlékmű megrongálása.

Szöget gyűjtenek

“Jelentős kockázattal jár az, hogy egyes csoportok általában fegyvernek nem minősülő, azonban a közbiztonságra veszélyes, adott esetben emberélet kioltására is alkalmas eszközök beszerzését mérlegelik. Speciális szögeket gyűjtenek, hogy azokat összehegesztve akadályozzák a rendőrségi járművek, lovak mozgását, káoszt idézzenek elő a rendezvények helyszínén. Tervezik gyújtópalackok, füstpatronok bevetését is” – olvasható a dokumentumban.

Szilvásy György hangsúlyozza, hogy március 15-én minden megmozdulás rendezőit különleges felelősség terheli azért, hogy provokátorok ne zavarhassák meg békés megmozdulásukat.

Garantálják a biztonságot

A rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok garantálni tudják a március 15-ére bejelentett rendezvények békességét, ha politikai pártok nem támogatják a szélsőségeseket – mondta Szilvásy György.

Simicskó István (KDNP), a testület elnöke az ülés után azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója olyan tájékoztatást adott, hogy március 15-én “inkább lehet számítani arra, hogy lesz konfrontáció, mint hogy sem”. Hozzátette: az elhangzott információk tényszerűnek tűntek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik