Belföld

Kóka Jánost jelöli pártelnöknek a fővárosi SZDSZ

Kóka János gazdasági minisztert jelöli a párt elnöki posztjára az SZDSZ fővárosi választmánya - jelentette be Lakos Imre, a testület elnöke. A Fejér megyei választmány szintén Kóka Jánost jelölte.

A 74 fős testületből 54-en vettek részt az ülésen, az 51 érvényes szavazatból Kóka Jánosra 39-en, Fodor Gáborra 12-en voksoltak. A választmány két ügyvivőt is jelölt: Weinek Leonárd zuglói polgármester az 54 érvényes szavazatból 43-at, Lakos Imre 41-et kapott. A budapesti választmány elnöke hangsúlyozta: az SZDSZ elnöki pozíciójáért tartalmi verseny zajlik a programok vitáján keresztül. Véleménye szerint a választmány tagjai is ezek alapján döntöttek a szavazáskor.


A fővárosi választmány úgy döntött, nem javasolja a március végi küldöttgyűlésnek a választókerületi elnöki poszt létrehozására vonatkozó alapszabály-módosítást, mert jelenleg vannak átfedések a kerületi szervezetek és az országgyűlési választókerületek között. Az SZDSZ ugyanakkor éppen ezen a héten javasolta ötpárti egyeztetés összehívását annak az alkotmányossági kényszernek a hatására, hogy június 30-ig a parlamentnek újra kell gondolnia a választókerületek határait.


A választmányi ülést követően a budapesti küldöttgyűlés meghallgatja a két elnökjelölt programismertetőjét. Világosi Gábor, az SZDSZ Fejér megyei választmányának elnöke elmondta: a megye minden egyes helyi szervezete Kóka Jánost javasolta elnöknek. Hozzátette: a csütörtöki megyei választmány ülésén a küldöttek egyhangúlag Kóka János pártelnökjelölését támogatták.


Világosi Gábor a jelölésről azt mondta: szervezőkészsége és dinamizmusa miatt támogatta Kóka Jánost a tagság. A liberális párt tisztújító küldöttgyűlése március 30-31-én lesz Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik