Belföld

Az Alkotmánybírósághoz fordul kórháza ügyében Hódmezővásárhely

Az Alkotmánybírósághoz fordul utólagos normakontrollt kérve a kormány ágyszám javaslatával kapcsolatban a hódmezővásárhelyi önkormányzat A határozati javaslatot a szocialista és a fideszes képviselők is támogatták.

Az önkormányzat felterjesztéssel fordul az egészségügyi miniszterhez és a kormányhoz a csütörtökön ismertetett ágyszám javaslat megváltoztatását kérve. A közgyűlés arra is fölhatalmazta a polgármestert és a jegyzőt, hogy a város polgárainak érdekeit és alkotmányos jogait súlyosan sértő döntés ellen bírósághoz forduljanak és az összes jogorvoslati lehetőséget maradéktalanul merítsék ki.

A vita során Lázár János polgármester (Fidesz) elmondta, míg országosan az aktív ágyak 29 százaléka szűnik meg, a városban ez az arány 63 százalék. A kormánydöntés értelmében a kórház ellátási területéhez tartozó lakosok számára fele annyi ágy áll rendelkezésre, mint az uniós átlag. A döntés 116 aktív és 228 krónikus ágyat biztosít a kórháznak és megszünteti az intézmény bőrgyógyászati, szemészeti és fül-orr-gégészeti osztályát.

A politikus hangsúlyozta, amennyiben a döntést és a jelenlegi finanszírozási rendszert nem változtatják, meg fönnáll a kórház bezárásának veszélye. Az ágyszám csökkentés következtében előreláthatólag az intézmény 250-300 dolgozójának munkaviszonyát kell megszűntetni, de a kórház mind a hétszáz alkalmazottjának bizonytalanná válik állása.

Hernádi Gyula szocialista frakcióvezető a vita során közölte, a kórház ügyében nincs helye a pártpolitikának, egységesen kell föllépni az intézmény megtartásáért, ezért támogatják a határozati javaslatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik