Belföld

Három igen kevés lenne a Fidesznek

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint, ha csak három kérdésben írnak ki népszavazást, akkor az várhatóan nem ad alkalmat arra a Fidesznek, hogy a kormány lemondását követelje.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Két kérdést, a vizitdíjra és tandíjra vonatkozót az OVB-nek újra meg kell vizsgálnia.


Kisebb jelentőségű kérdések

Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consultung elemzője és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője is egyetértett: amellett, hogy a három kérdést – kisebb jelentőségük miatt – nem használhatná fel a Fidesz a kormány megbuktatására, az ellenzéki párt azzal is kudarcot vallhat, ha kevesen mennek el a népszavazásra.

„Az, hogy a vizitdíj és a tandíj kérdése bizonytalanná vált, az azt jelenti, hogy a Fidesz nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen kevésbé tudja hitelesen hangoztatni a továbbiakban, hogy a népszavazás a kormány bukásához vezethet” – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya. A szakértő szerint az Alkotmánybíróság által átengedett három kérdés közül a termőfölddel és kórházprivatizációval kapcsolatban születhet a Fidesz számára kedvező eredmény, a gyógyszerkérdés esetében azonban a kormány kommunikációja is meggyőző lehet az állampolgárok számára.


Téves helyzetértékelés

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott: a három jelenleg talpon maradt kérdés nem szól konkrétan a kormányzat tevékenységéről. A vizitdíj és a tandíj azonban két fontos szimbóluma a kormányzat tevékenységének, ha ezekben mégis népszavazást írnak ki, és az érvényes és eredményes lesz, az jól jöhet majd a Fidesznek. Abban mindkét politológus egyetértett: van esély arra, hogy a mostani három lehetőség mellett még egy vagy két kérdésben is olyan döntés születik, hogy kiírható a népszavazás.

Szomszéd Orsolya azt mondta: téves az a helyzetértékelése a Fidesznek, hogy a népszavazást összekapcsolja a kormány bukásával. Ez nem reális várakozás, hiszen egyebek mellett az őszi események ellenére is a helyén maradt a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik