Belföld

Minden kisebbség megalakíthatja országos önkormányzatát

Mind a 13 magyarországi nemzeti és etnikai kisebbség megalakíthatja országos önkormányzatát – állapította meg az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén.

Az OVB döntése értelmében újra lesz országos önkormányzata a magyarországi bolgároknak, cigányoknak, görögöknek, horvátoknak, lengyeleknek, németeknek, örményeknek, románoknak, ruszinoknak, szerbeknek, szlovákoknak, szlovéneknek és ukránoknak.

A legnagyobb létszámú testülete a cigány és a német kisebbségnek lesz, mindkét grémium 53 fős lesz, míg a legkisebb nemzetiségi – szlovén – érdekképviseleti testületet 15 fő alkotja majd.

Az OVB által megállapított választási eredmény szerint a cigány önkormányzati választáson a Farkas Flórián vezette Lungo Drom szerezte a szavazatok többségét. A szervezet az országos testületben 28, míg a Kolompár Orbán, jelenlegi OCÖ-elnök vezette MCF 25 mandátumot szerzett, így várhatóan Farkas Flórián lesz az újonnan felálló testület elnöke.
Az OVB-hez egy fellebbezés érkezet a cigány területi önkormányzati választással kapcsolatban.

Az MCF a Pest megyében leadott szavazatok újraszámolását kérte, de a testület ezt elutasította, mert nem jelölték meg a jogszabálysértés bizonyítékait. Az érintett megyében a Lungo Drom 158, míg az MCF 152 elektori szavazatot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik