Belföld

Vihar az MSZP-frakcióban a biztosítómodellről

Az MSZP-frakció felháborodottan fogadta az egészségbiztosítókról szóló új jogszabály már elkészült tervezetét – tudta meg a Napi Gazdaság.

A dokumentumban ugyanis egyértelműen a több-biztosítós modellt fektetik le, miközben a kormányzat azt hangsúlyozza: a kérdésben még nincs döntés. A lap információi szerint a felzúdulás hatására az Egészségügyi Minisztérium jogi osztálya belekezdett az alternatív (egybiztosítós) szisztéma kidolgozásába: ez valójában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átfogó reformját jelentené.

A lap birtokába került törvényjavaslat leszögezi: a hatálybelépést követő 36 hónapon belül a biztosítók kötelesek megszüntetni egészségbiztosítási termékeik forgalmazását, és egészségpénztári termékeket is csak az új társaságok forgalmazhatnának. A jogszabály így bizonyos vonatkozásban nemhogy élénkítené, hanem még csökkentené is a versenyt. Az új rendszerben ugyanis ennek megfelelően egy-egy piaci szereplő kezében lenne az alap-, a prevenciós és az (előbbieknél jóval profitábilisabb) önkéntes biztosítási terület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik