Belföld

Világhálón a kormány ázsiai migrációs programja

Már az interneten is olvasható A kormány migrációs stratégiája című tanulmány teljes terjedelemben. Semjén Zsolt KDNP-elnök szerint a dokumentum őt igazolja, ezért a "hazudós" Petrétei Józsefnek le kell mondania. A kormány úgy véli, hogy a tanulmány csak az ország felkészítését szolgálja egy lehetséges helyzetre.

Semjén nem vonható felelősségre

Bár a migrációs stratégián szerepelt, hogy a dokumentum 10 nem nyilvános, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja szerint az nem minősíthető sem szolgálati, sem államtitoknak. “Ez egy döntéselőkészítő anyag, ennek nyilvánosságra hozatala nem von maga után sem szabálysértési, sem büntetőjogi szankciót” – mondta Dénes Balázs a FigyelőNetnek. A TASZ elnöke hozzátette: annak a köztisztviselőnek, aki kiszivárogtatta a dokumentumot, felvetődhet a fegyelmi felelőssége, Semjén Zsoltnak azonban nem kell szankcióra számítania. Ezt az álláspontot erősítette meg Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman is.

A természetes reprodukcióra tett „józan” feltételezések mellett csakis egy emelt szintű bevándorlás jelentheti a népességfejlődés konszolidálását; ezt a népességrészt valószínűleg az ázsiai országokból érkező migránsok adják majd – olvasható abban a dokumentumban, amelyet a KDNP és a Fidesz hozott nyilvánosságra csütörtökön, és amely a fedlapján szereplő cím szerint a kormány számára készített előterjesztés a migrációs stratégiáról.


A dokumentum egy új demográfiai-társadalmi helyzet kialakulását feltételezi, és sok százezer, akár milliós nagyságrendű külföldi eredetű népesség integrálásának szükségességét vázolja fel. Az előterjesztés szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy Magyarország be tudja indítani saját, meghatározott válságövezeteket célzó áttelepítési programját, e célra már 2005-től uniós támogatás is felhasználható.


Szükségünk van bevándorlókra


A tanulmány szerint Magyarország számára fokozódó kihívást jelent az a tény, hogy állandó és magas szintű az orvosok, egészségügyi asszisztensek és kutatók elvándorlása. “Az e folyamat révén keletkezett munkaerő-hiányt szelektív, a migrációs érdekeket szolgáló foglalkoztatáspolitikai intézkedésekkel – hiányszakmák feltöltése migráns munkavállalókkal – lehet csökkenteni” – áll a dokumentumban. Hozzáteszik: kimutatható, hogy a hazai munkaerő-kínálat sem mennyiségében, sem minőségében nem tudja majd kielégíteni a hazai munkaerő-keresletet, ezért a harmadik országok állampolgáraival szemben liberalizálni kell a munkaerőpiacot, különösen a képzett szakmunkásokra, szolgáltatásban dolgozókra vonatkozóan.


Ázsiából érkezhetnek


Az irat évi 30 ezer fő befogadásával számol, a készítők szerint ez jelentősen javítaná hazánk demográfiai kondícióit. “A természetes reprodukcióra tett ‘józan’ feltételezések mellett csakis egy emelt szintű bevándorlás jelentheti a népesség fejlődés konszolidálását. Ez viszont feltételezi, illetve maga után vonja új demográfiai-társadalmi helyzet kialakulását: sok százezer, akár milliós nagyságrendű külföldi eredetű népesség integrálásának szükségességét. A jelen folyamatok alapján ezt a népességrészt a legnagyobb valószínűség szerint ázsiai országokból érkező migránsok adják majd” – áll a nyilvánosságra hozott tervezetben.


Az irat leszögezi azt is, hogy a nemzetközi vándorlás figyelembe vehető mértéke dinamikusan növekvő, hosszabb távon létszámában és arányában is számottevő külföldi eredetű népesség kialakulásával jár. A külföldiek létszáma megtízszereződhet, arányuk pedig akár 10 százalék fölé is emelkedhet a század első felében.


Továbbra is a gyermekvállalás a kulcs


Az előterjesztés ugyanakkor hangsúlyozza azt is, hogy a nemzetközi vándorlás önmagában nem oldja meg a népességfejlődés problémáit. Reális mértékei mellett csak lassul, de nem áll meg a létszámcsökkenés, mérséklődik, de továbbra is alaptendencia marad az elöregedés. A demográfiai fejlődés fenntarthatósága továbbra is erősen a gyermekvállalás és a hosszabbodó élettartam függvénye marad.


KDNP: Petrétei mondjon le


Lemondásra szólította fel Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert Semjén Zsolt, a KDNP elnöke amiatt a dokumentum miatt, amely ázsiaiak „emelt szintű bevándorlásáról” szól. „A hazudós miniszterelnöknek hazudós minisztere van” – fogalmazott csütörtöki sajtóértekezletén Semjén Zsolt.

A KDNP elnöke hozzátette: ha Petrétei József tudott a dokumentumról, akkor morálisan, ha nem tudott, akkor szakmailag alkalmatlan. A migrációs stratégiáról szóló – a fedlap szerint 2017-ig titkosított – dokumentum letölthető a Fidesz és a KDNP webhelyéről.


Hazugságról és félreértésről beszélt a kormány


Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kedden úgy eagált Semjén Zsolt bejelentésére, hogy a KDNP elnöke “tömény hazugságokat mondott”. Közölte: a dokumentum helyzetértékelés, amely azzal számol, hogy felerősödik a migrációs nyomás, Magyarország célországgá válhat, ennek oka pedig az ország EU-s csatlakozása, illetve az életszínvonal növekedése.


Udvariasabban reagált két napja a rendészeti tárca hivatalos közleménye, amely szerint Semjén félreértette a tanulmányt, mert az valójában a migráció globális szinten tapasztalható hatásait értékeli, illetve ezen keresztül a hazánkba legálisan érkező külföldiek társadalmi integrációját célozza.


“A Magyar Kormány 2007. év folyamán a társadalmi integrációt törvényi szinten tervezi szabályozni. A közelmúltbéli tapasztalatok, különösen olyan országokban, ahol korábban a kivándorlás volt jellemző (Olaszország, Spanyolország, Görögország vagy Írország) azt mutatják, hogy ezekbe az országokba néhány év leforgása alatt nagyszámú bevándorló érkezett, ami teljesen felkészületlenül érte az országokat mind társadalmi, mind politikai, mind pedig jogi szempontból. A Kormány célja, hogy a már megismerhető nemzetközi tapasztalatokat szem előtt tartva elkerülje azokat a buktatókat, amelyekkel az arra felkészületlen országok szembesülni kényszerültek” – áll a szaktárca akkori közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik