Belföld

Orbán lemondana Járai javára

Orbán Viktor kész arra, hogy lemondjon a miniszterelnök-jelöltségről, például Járai Zsigmond javára – írja a Heti Válasz.

A Fidesz vezetői szerint, ha nem sikerül egy éven belül meneszteni a koalíciót, erre valószínűleg már csak 2010-ben nyílhat esély – idézi a hetilap a meg nem nevezett Fidesz-vezetők véleményét. Az idei kormányváltást az ellenzék az Orbán Viktor által kezdeményezett népszavazástól várja, melynek hét kérdése közül a pártvezetők reményei szerint legalább négy, de mint mondják, akár öt vagy hat is átmehet az Alkotmánybíróság rostáján. “

A referendum sikere azzal a következménynyel jár, hogy ami az európai parlamenti választás volt Medgyessy Péternek, az lesz a népszavazás Gyurcsány Ferencnek” – mondja a Heti Válasznak Kubatov Gábor. A Fidesz pártigazgatója szerint a sikeres referendum olyan kényszerhelyzetet szülhet, melyből a kiút csak a kormányfő leváltása, a szakértői kabinet felállítása és új választás kiírása lehet. “

Kormányképes alternatíva

A kormány lemondását persze akár az országot megbénító útlezárások vagy a polgári engedetlenség más formái is kikényszeríthetik, és gyaníthatóan ez sem lenne a Fidesz ellenére. Ahhoz viszont, hogy az új választáson az ellenzék sikerrel szerepeljen, kormányképes alternatívát is fel kell mutatnia.


Ezt a célt szolgálja a Heti Válasz szerint a Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető által elindított beszélgetéssorozat és az abból születő összegző vitairat is. Abból formálódik ugyanis az év végére, a jövő év elejére az a választási programnak is beillő dokumentum, amelyet a kormányképesség bizonyítékaként bármikor elő lehet húzni az asztalfiókból.

Nem biztos, hogy Orbán vezeti az árnyékkormányt

A hetilap információi szerint az alternatíva felmutatásának jegyében a párt minden korábbinál komolyabban foglalkozik az árnyékkormány felállításának gondolatával. „Ez azonban egylövetű fegyver, amit csak a megfelelő pillanatban szabad előhúzni, hiszen onnantól fogva nem lehet visszatáncolni” – mondta a lapnak a párt egyik vezetője. Nyilván sok izgalmat tartogat, hogy vajon ki lesz a Fidesz árnyék-agrárminisztere, de ha lehet, még ennél is érdekesebb a miniszterelnök-jelölt személye.

A lap Orbán Viktorhoz közel álló informátorai szerint ugyanis nincs kőbe vésve, hogy a párt elnöke töltse be ezt a posztot – különösen akkor nem, ha úgy látja, a baloldal továbbra is sikereket ér el a démonizálásában. „Miért ne lehetne a miniszterelnök-jelölt egy párton belüli vagy kívüli, köztiszteletben álló személyiség, például Járai Zsigmond? Sikeres választás esetén Orbán Viktor a pártelnökség mellé megkaphatná a parlamenti frakcióvezetői posztot, mely minőségében befolyásolhatná is a Fidesz kormányzati politikáját, ám a baloldal mégsem mondhatná, hogy rászabadult az országra” – mondja az Orbán bizalmasaként ismert forrásunk.

Több miniszterelnök-jelölt

Ezt a pártelnök minapi nyilatkozata is alátámasztja. „Ha úgy látom, hogy a személyem a győzelem akadálya, akkor egyetlen pillanatig sem fogok habozni, hogy más megoldás után nézzünk” – nyilatkozta Orbán Viktor januárban a Manager Magazinnak.

Más fideszes vezetők még tovább mennek, amikor azt mondják: miért ne nevezhetne meg a párt több miniszterelnök-jelöltet is, azokra az esetekre, ha koalícióban, ha egyedül, illetve ha feles vagy kétharmados többséggel kerülne kormányra?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik