Belföld

A katasztrófavédelem felkészült egy esetleges árvízre

A tavaszi hóolvadás, illetve esőzések miatt az idén is veszélyeztetheti az ország egyes területeit az ár- és belvíz. A felkészülést még a télen elkezdték - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Dobson Tibor ezredes emlékeztetett arra, hogy a tavalyi rekordáradások során azonos időben közel 100 településen volt rendkívüli árvízvédelmi készültség, több mint 2 500 embernek kellett elhagynia otthonát, több falut teljes egészében kitelepítettek, miközben mintegy 400 települést veszélyeztetett az ár. Múlt év tavaszán közel 23 ezer vízügyes, katona, tűzoltó, polgári védelmis és önkéntes vett részt a védekezésben, munkájukat 3 500 technikai eszköz – helikopter, kétéltű, motorcsónak, traktor, teherautó, szivattyú segítette.

A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet, hogy az árvíz megelőzésénél a legfontosabb az információáramlás: Magyarország valamennyi szomszédos ország partnerszervezetével megállapodott a kölcsönös tájékoztatásról, de megegyeztek az előjelző rendszerek kiépítésében is.

Az OKF központi anyagraktárában – a Ferihegyi úti bázison – elsősorban a műszaki mentéshez szükséges anyagokat készletezik: kétszáz szivattyú, több ezer szerszám, takaró, többszázezer homokzsák van felhalmozva, míg a megyei kirendeltségeken ezer szivattyú áll rendelkezésre. Az itt tárolt, ideiglenes elhelyezéshez szükséges felszereléssel körülbelül 15 ezer embert tudnának ellátni ággyal, takaróval, párnával, de ha ezekből többre lenne szükség, a gyártók soron kívül szállítanák a szükséges mennyiséget.

Kisebb mennyiségben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok depóiban is felhalmozták a védekezéshez szükséges anyagokat – fáklyákat, lapátokat, gumicsizmákat, esőköpenyeket, homokzsákokat -, elsősorban azokban a megyékben, amelyek kimondottan veszélyeztetettek, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A tűzoltóságokon 9 ezer ember dolgozik, több mint kétharmaduk készenléti tűzoltó, akik bármikor bevethetők. Egy esetleges veszélyhelyzet esetén a szolgálati rend átalakításával a 2 200 szolgálatban lévő tűzoltó számát növelni lehet 3 100-ra. Jelenleg a polgári védelem állományába 1 200-an tartoznak. A 130 erőgép, teherautó, rakodó, pótkocsis traktor árvízmentes időben a gazdaságban dolgozik, de jogszabály alapján lehet őket mozgósítani az árvízi védekezéshez. A honvédségtől ezután is igényelni fogja az OKF a jó terepjáró képességgel bíró gépjárműveket vagy helikoptereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik