Belföld

Az Erzsébet hídnál lesz a Fidesz

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség csütörtökön bejelentette a rendőrségen, hogy ünnepséget tart március 15-én 16 órakor az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél, illetve az oda vezető főútvonalon.

A Fidesz közleménye megnevezi a Szabadsajtó utcát, a Kossuth Lajos utcát, és a Rákóczi utat. A dokumentum nem részletezi, hogy a Rákóczi út egészét, vagy annak csak egy részét kívánja-e igénybe venni.

Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz az Astoriához jelentett be rendezvényt, a bejelentést pedig tanulmányozza a rendőrség. A két közlés annyiban nem mond ellent egymásnak, hogy az Astoria – ahol a Fidesz tavaly október 23-án is tartotta nagygyűlését – benne van a párt közleményében szereplő útvonalban. Az ellenzéki párt sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI-nek ugyanakkor megerősítette, hogy a Fidesz az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez jelentette be az ünnepséget. Az MTI információi szerint még nem dőlt el, hol lesz a színpad.

Orbán Viktor kedden egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy a Fidesznek március 15-én délután 16 órakor lesz rendezvénye, ahol ő maga is beszédet mond.

„Március 15-e a szabadság szimbóluma, mi szabad március 15-ét akarunk, és nem fogadjuk el, hogy a kormányzat a félelmet – a mindenfajta szabadságjoggal való éléstől való félelmet – a kormányprogram rangjára emelte” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a félelmet le kell gyűrni, és helyette szabad március 15-re van szükség úgy, ahogyan 1989-ben is szabad március 15-ét lehetett ünnepelni. Hozzátette: 1989-ben a Kossuth téren ünnepeltek. Azt azonban még nem akarta elárulni, hogy idén hol lesz a megemlékezés.

A pártelnök hangsúlyozta: október 23-án is béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség „nyilvánvaló politikai utasításra” nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket. A pártelnök kifejtette, ha a rendőrség nem engedi, hogy felhasználják politikai célokra, akkor béke lesz március 15-én.

A Fidesz tavaly október 23-án az Astoriánál tartotta megemlékezését. A rendezvény akkor is – hasonlóan a március 15-re tervezettekhez – 16 órakor kezdődött, a színpadot az Astoriánál, háttal az Erzsébet hídnak állították fel, így a tömeg a Rákóczi úton végig a Keleti pályaudvar irányában és a környező utcákban, valamint a Kiskörúton állt.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek a Fidesz helyszínválasztása kapcsán azt mondta, hogy az Erzsébet híd pesti hídfője nem az 1848-as eseményekhez, hanem sokkal inkább 2006 őszéhez kötődik.

“Itt bőgették motorjaikat a Goj motorosok a város testi épségére vigyázó rendőrökkel szemben, (…) itt már szó sem volt békés tüntetőkről, itt már Molotov-koktélok repültek, építkezésekről elhordott anyagokból lett barikád, utcakőből lett fegyver” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Nyakó István kijelentette: a Fidesz helyszínválasztásának üzenete egyértelmű: “fontosabb a rendbontóknak tetszeni, mint a rendre vigyázni. “A Fidesz szavak nélkül is megadta a jelet a politikai ultráknak. A helyszínválasztás egy jó nagy kacsintás” – mondta az MSZP szóvivője.

A politikus szerint “hadászati pontosságú” a Fidesz választása, hiszen a helyszín közel van az MTV-székházhoz, a Nemzeti Múzeumhoz, Kossuth térhez és a Petőfi szoborhoz is.

“Lehet a szabadsággal takarózni, de égő gyufával lőportárba menni nem szabadság, hanem felelőtlenség” – jegyezte meg Nyakó István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik