Belföld

Schmidt Mária is beszél a Fidesz-gyűlésen

Schmidt Mária is beszédet mond vasárnap a Fidesz megemlékezésén, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak a Terror Házánál. A rendezvényen több tízezer résztvevőre számítanak.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Szájer József EP-képviselő, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke is beszél majd – tájékoztatott Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt operatív igazgatója. A rendezvény délután 15 órakor kezdődik az Andrássy út 60. előtt: a résztvevőket arra kérik, hogy egy szál gyertyát hozzanak magukkal. A Fidesz egyeztetett a rendőrséggel az eseményről, amelyen saját rendezői is jelen lesznek – közölte.

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a párt 2002, a Terror Háza megnyitása óta a múzeumnál emlékezik. Az országgyűlés 2000-ben hozott határozata alapján lett február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Idén lesz 60 éve, hogy Kovács Béla kisgazda országgyűlési képviselőt, a párt főtitkárát 1947. február 25-én szovjet járőrök elfogták, és a Szovjetunióba hurcolták.

A politikust szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával tartóztatták le, és 25 évi, a Szovjetunióban letöltendő kényszermunkára ítélték. 1956-ban szabadult, majd tagja lett a Nagy Imre-kormánynak. Az 1908-ban született politikus 1959-ben Pécsett hunyt el, a szovjet hatóságok 1989-ben rehabilitálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik