Belföld

Orbán: a rendőrségen múlik a béke március 15-én

Orbán Viktor szerint amennyiben a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják, akkor béke lesz március 15-én. A Fidesz elnöke erről szerdán, Budapesten beszélt újságíróknak.

MDF: közös koszorúzást!


Az MDF elnöke azt kezdeményezi, hogy március 15-én az öt parlamenti párt vezetője közösen koszorúzzon a budapesti Petőfi-szobornál.

Orbán Viktor arra kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy március 15-én – amikor a Fidesz is rendezvényt tart – megismétlődnek az október 23-i események, azt mondta: a rendőrségnek távol kell maradnia a politikától; ha a rendőrség nem engedi, hogy felhasználják politikai célokra, akkor béke lesz március 15-én is. Véleménye szerint csak a rendőrségen múlik, hogy a nyilvános, nagy rendezvényeken béke van-e.

A pártelnök hangsúlyozta: október 23-án is béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség „nyilvánvaló politikai utasításra” nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket.

„Március 15-e a szabadság szimbóluma, mi szabad március 15-ét akarunk, és nem fogadjuk el, hogy a kormányzat a félelmet – a mindenfajta szabadságjoggal való éléstől való félelmet – a kormányprogram rangjára emelte” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a félelmet le kell gyűrni, és helyette szabad március 15-re van szükség úgy, ahogyan 1989-ben is szabad március 15-ét lehetett ünnepelni. Hozzátette: 1989-ben a Kossuth téren ünnepeltek. Azt azonban még nem akarta elárulni, hogy idén hol lesz a megemlékezés.

A pártelnök kedden egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy a Fidesznek március 15-én délután 16 órakor lesz rendezvénye, ahol ő maga is beszédet mond. Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója az MTI-nek azt mondta: a rendezvény további programjait még szervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik