Belföld

Két és fél milliárd jut új munkahelyekre

A Munkaerőpiaci Alap 2,5 milliárd forinttal támogatja az új munkahelyek létesítését, az erre vonatkozó pályázatokat most tette közzé a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján - ismertette Csizmár Gábor államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A három pályázat közül az egyik 1,8 milliárd forinttal támogatja új munkahelyek beruházással, fejlesztéssel történő létrehozását. A másik 200 millió forinttal kis beruházás igényű munkahelyek létesítéséhez ad bér- és járuléktámogatást. A harmadik 500 millió forintból távmunkahelyek létesítését segíti.

Az első pályázat eredményeként körülbelül kétezer, a második révén 200-250, a harmadik hatására 770 új munkahely létesítésére számítanak – jegyezte meg az államtitkár. Ezeket a pályázatokat már a korábbi években is kiírta a minisztérium az ideihez hasonló feltételekkel.

Az új munkahelyek fejlesztéssel történő létesítéséhez a múlt évben is 1,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Ebből a pénzből akkor 1815 munkahely létesítését vállalták a sikeresen pályázó munkáltatók. A múlt évben ezt a lehetőséget még kiegészítették a Munkaerőpiaci Alap megyei decentralizált részéből, illetve a Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzattal közösen 240 millió forintot fordíthattak három megyében, így Békés, Nógrád, valamint Somogy megyében, az új munkahelyek létesítésére. A három pályázat eredményeként 2350 új munkahely létesülhetett.

A múlt évben is az idei tervekhez hasonló nagyságrendben támogatták a kisberuházás igényű új munkahelyek létesítését bér- és járulékok átvállalásával, valamint hasonló összeggel a távmunkahelyek létesítését. A múlt évben 715 távmunkahely létesülhetett a támogatás segítségével. Összességében az utóbbi néhány évben csaknem négyezer távmunkahely létesülhetett a Munkaerőpiaci Alap segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik