Belföld

Az SZDSZ becserélné az egészségügyet a külügyért

Akár Fodor Gábor, akár Kóka János lesz az elnök, az SZDSZ mindenképpen felülvizsgálja a koalíciós szerződést. A Népszabadság információi szerint az SZDSZ leadná a környezetvédelmi tárcát, és akár az egészségügyitől is megválna, hogy megkapja a külügyet.

Mind Kóka János, mind Fodor Gábor újratárgyalná a szocialistákkal a koalíciós szerződést. A Népszabadság Kóka környezetéből származó információi szerint a jelenlegi gazdasági miniszter az SZDSZ első embereként találkozót kezdeményezne a kormányfővel a koalíció eddigi munkája, a reformok, a koalíciós szerződés áttekintésére. Fodor a kormány hitelvesztése miatt módosítaná a kabinet összetételét, leválasztaná az igazságügyi tárcáról a rendőrséget.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a környezetvédelmi tárcától mindkét jelölt szívesen megválna. Állítólag Persányi Miklós miniszteri posztját maga is szívesen nagykövetire cserélné. Amennyiben Kóka nyer, a rendészettől megtisztított igazságügyi tárcát „fölajánlották” Fodor Gábornak.

Egy másik verzió szerint a kancelláriaminiszter Szilvásy Györgyé lenne az igazságügy, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter kerülne Szilvásy helyére. Kiss székébe Göncz Kinga külügyminiszter ülhetne, a felszabaduló külügyi tárca pedig a liberálisoké lenne. MSZP-s körökben arról beszélnek, hogy Fodornak Szent-Iványi István, Kókának Eörsi Mátyás a jelöltje a magyar diplomácia vezetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik