Belföld

Új alkotmánybírók jönnek

Az Országgyűlés hétfőn szavaz Trócsányi László és Kiss László alkotmánybíró jelöltekről, és a konzuli védelemről is döntenek.

Az alkotmánybírákról titkos szavazással döntenek a képviselők, megválasztásuk esetén a döntés után esküt is tesznek. A két jelölt megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának, azaz 258 képviselőnek az igen szavazata szükséges.

Korábban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. egyhangúlag támogatta Kiss László és Trócsányi László alkotmánybíróvá választását. Az alig háromnegyed órás meghallgatáson Kiss László az ügyhátralék ledolgozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva arról beszélt, a jelenlegi hatáskörök és feltételek mellett a testület „nem fog tudni megküzdeni ezzel az irdatlan beadványtömeggel”.


Megjegyezte, vidékiként mindig közel álltak hozzá az önkormányzati ügyek, amelyek rendeletalkotásának vizsgálatát szerinte nem volna szabad kivonni az Alkotmánybíróság hatásköréből. A mintegy 100 ezer hazai önkormányzati rendelet 40 százaléka „nem látott jogászt”; inkább „jogelkövetés” ez, mintsem jogalkotás – vélekedett egy kérdésre válaszolva Kiss László, hozzátéve, az állam csak egy esztendeje segíti a helyi kodifikátorok képzését.


Trócsányi László egyebek mellett arról beszélt, szakmai gyökerei között az elméleti munka mellett ott van gyakorlati, ügyvédi működése is, amely „hasznára lehet” az Alkotmánybíróságnak. Brüsszelben szerzett szakmai gyakorlatáról szólva megjegyezte, álláspontja szerint a következő időszakban meg kell határoznia a testület viszonyát az uniós joghoz; „mindenképpen elő fog jönni az Alkotmánybíróság gyakorlatában ez a kérdés” – mondta. A jelölt felvetette, nyugat-európai mintára önálló közigazgatási bírósági rendszert kellene bevezetni Magyarországon.

Az Országgyűlés ugyancsak hétfőn határoz a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról. A jogszabály-módosítással a konzuli kölcsönnel való visszaélést kívánják megakadályozni. A törvényjavaslat szerint kizárólag az arra valóban rászorulók juthatnak konzuli kölcsönhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik