Belföld

Gergényi: Budapest spiccen van

Annak ellenére, hogy tavaly sok negatív jelenség volt - mint például a fluktuáció és a szűkös anyagi helyzet - a Budapesti Rendőr-főkapitányság teljesítette vállalt kötelezettségeit, és megőrizte vezető helyét az európai fővárosok között - mondta Gergényi Péter évértékelőjén.

A tábornok eredménynek nevezte, hogy a fővárosban tovább csökkent a bűncselekmények száma. A kiadott összefoglaló szerint tavaly valamivel több mint 108 ezer bűncselekményt követtek el, fél százalékkal kevesebbet, mint 2005-ben – tette hozzá. Csökkent a lakosságot irritáló bűncselekmények száma is, a lakásbetörések száma 2005-höz viszonyítva például 9,7 százalékkal. A személygépkocsi-lopások száma 9,5 százalékkal csökkent, tavaly 4,5 ezer volt a fővárosban.

Megelőztük Bécset

A főkapitány kiemelte: Budapest továbbra is “spiccen van” az európai fővárosokkal történő összehasonlításban, példaként említette, hogy míg Bécsben a nyomozás-eredményesség 29 százalék, addig Budapesten 52 százalék. A főkapitány hozzátette: tavaly több mint 25 ezer bejelentett rendezvényt biztosítottak, ebből a gyülekezési törvény hatálya alá 6600 tartozott. Kiemelte, hogy a sok rendkívüli kiadás ellenére, a feszes gazdálkodásnak köszönhetően a BRFK tavaly is adósság nélkül zárta az évet.

A Feladat: ne féljen a fővárosi

Az idei feladatokról szólva kiemelte, hogy fokozott figyelmet kell fordítaniuk a különféle rendezvények biztosításának szakszerűségére, az intézkedések törvényességére. Emellett meg kell tartani “a látható és reagáló” rendőrséget, tovább kell javítani a kiemelt bűncselekmények felderítési eredményességét. Fel kell lépni a szervezett bűnözés ellen, és koncentrált támadást kell indítani a számítógépes bűnözés és bankkártyacsalás ellen. Külön gondot kell fordítani a szervezet állománymegtartó képességének javítására is.

Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke megjegyezte: a “hétköznapi hőstettek”, hogy bűnözőket fognak el a rendőrök, ma már senkit nem érdekelnek, viszont az, hogy van-e kordon a Kossuth téren, mindenkit érdekel. Mint mondta, az a művészet, hogy a rendőrség kezelni tudja a kialakult helyzetet, és meg tudja védeni a főváros lakosságát, úgy, hogy közben senkinek nem sérül a joga. “Budapest polgárai félnek” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ebben az évben a BRFK legfontosabb feladata, hogy Budapest polgárainak biztonságérzete visszaálljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik