Belföld

Petrétei: politikai provokáció a kordon elbontása

Az igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette, hogy a Fidesz országgyűlési képviselői pénteken délelőtt elbontották a Parlament előtti fémkordont.

Petrétei József az MTI-nek azt mondta: a rendőröknek “tettenérés” esetén “megfelelő eljárást” kell alkalmazniuk az országgyűlési képviselőkkel szemben is. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az ügyben, mert mint mondta, az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat.

Petrétei József arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény jogorvoslati lehetőséget biztosít arra az esetre, ha valaki “a rendőrség intézkedését jogszerűtlennek vagy szakszerűtlennek tartja”.
“A rendőrség jogszerűen, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fog eljárni a Kossuth téren történtekkel kapcsolatban. Én ezt a helyzetet egy provokációnak tekintem. A provokáció nem a kormánnyal szemben, hanem a jogrenddel szemben történt” – fogalmazta meg álláspontját a történtekkel kapcsolatban.

“Egy jogállam alaprendjébe az tartozik bele, hogy a jog által biztosított jogorvoslati fórumokat kell kihasználni (…), és nem politikai provokációt folytatni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kordon felállítása, illetve fennmaradása kinek a felelőssége, a szakminiszter azt mondta: “a Kossuth tér kapcsán a döntés (…) egy rendőri intézkedésnek tekinthető” (…), én konkrét rendőri intézkedésekkel kapcsolatban utasítást, közvetlen utasítást nem kívánok kiadni, a rendőrség tudja a dolgát” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik