Belföld

Orvosokat bocsátanak el Debrecenben

Finanszírozási okok miatt 280 alkalmazottal, közte 67 orvossal csökkentik a debreceni Kenézy Gyula kórház dolgozói létszámát. A menedzsment előterjesztését csütörtökön rendkívüli ülésen fogadta el a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat közgyűlése.

Rácz Róbert, a fenntartó önkormányzat közgyűlésének elnöke emlékeztetett rá, hogy a 2006. július elsején kormánydöntéssel bevezetett teljesítményvolumen-korlát csökkenése miatt az intézmény finanszírozása havi 125 millió forinttal csökkent. A kórház bevétele a finanszírozás módosítását követően mintegy 670 millió forint havonta, kiadásai pedig a jelenlegi struktúrában elérik a 900 millió forintot. Ilyenformán évente 1,5 milliárd forint a finanszírozás változása következtében létrejövő bevételkiesés – tette hozzá az elnök.

Rácz Róbert bejelentette: a menedzsment előterjesztése alapján a dolgozói létszám 67 orvossal, három más felsőfokú végzettségű alkalmazottal, 90 egészségügyi szakdolgozóval, 112 egészségügyi fizikai szakdolgozóval és nyolc fizikai dolgozóval csökken. A létszámcsökkentés a fekvőbeteg-ellátó osztályokat, valamint a labordiagnosztika területét érinti. Átlagos mértéke nem haladja meg a dolgozói létszám 20 százalékát, ezért nem eredményezi a kórház szervezeti struktúrájának megváltozását, az intézmény által biztosított egészségügyi szolgáltatások körének a módosulását.

A döntést követően Ónodi-Szűcs Zoltán, a kórház főigazgató-helyettese közölte: március 12-i dátummal mondanak fel az alkalmazottaknak; a jövő héten a kórház menedzsmentje személyesen közli a döntést az érintettekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik