Belföld

Miniszteri utánfutó, városvezetői Trabant a vagyonnyilatkozatokban

Trabant, vitorlás, közel félmilliárdos vagyon és folyosórészlet – ilyen tételek szerepelnek a csütörtökön nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozatokban. A gazdagabbaknak jellemző módon autójuk sincs, van képviselő, aki másodállásban autót szerel.

Éves bevallás

Az országgyűlési képviselők a képviselői jogállási törvény rendelkezése alapján minden év január elsejétől számított harminc napon belül vagyonnyilatkozatot tesznek. Ehhez csatolni kötelesek a velük közös háztartásban élő hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát. Szintén nyilatkozniuk kell a polgármestereknek, megválasztásukkor, majd azt követően évente.

Csütörtökön került fel az Országgyűlés honlapjára a képviselők éves kötelező vagyonnyilatkozata. Bár a dokumentumot mindenki időben leadta, több olyan tétel nem szerepel, amely az utóbbi időben botrányt kavart a sajtóban.

Én cégem, én házam

Bár a közelmúltban kiderült, Kóka János szabad demokrata gazdasági és közlekedési miniszter házat épít a budai hegyekben, a vagyonbevallásában ennek kevés a nyoma. Mindössze az szerepel az iratokban, hogy Kóka annak a Rumed Kft.-nek az ötvenegy százalékát birtokolja, amelyik a szóban forgó házat építi. Persze annak elkészültéig sem kell szállodában laknia a miniszternek, hiszen két belvárosi lakása mellett háza van a XI. kerületben és Verőcén.

Kóka a bevallásában külön sorban szerepeltet egy 3,29 négyzetméteres ötödik kerületi folyosórészletet is, amelyet csak bérel. Emellett rendelkezésére áll többek között 172 millió forint óvadéki betét, közel ötvenezer dollár és 122 millió forint követelés. Semmilyen jármű nem szerepel viszont a bevallásában.

Pápa és Felcsút

Miniszterénél szerényebb a bevallása a kormányfőnek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis csak egy ötven négyzetméteres pápai lakással szerénykedik, igaz, cégétől, az Altustól eseti jövedelem címén több mint 84 millió forintot vehet fel. Ezen felül havonta egymillió-négyszázharmincötezer-kétszáz forintot kap mint miniszterelnök.

Az ellenzék vezére, Orbán Viktor viszont inkább ingatlanban tartja a pénzét. A Fidesz elnöke XII. kerületi háza mellett öt felcsúti ingatlannal rendelkezik, ám ezeket ötven évre ingyenesen helyi alapítványoknak engedte át. Orbán az autók terén sem keresi a luxust, hiszen mindössze egy hatéves, ezernégyszáz köbcentis Volkswagen Golf felét birtokolja. Pártelnökként havi 723 ezer forintot keres.

Elnökök autó nélkül

Vagyis majdnem háromszor annyit, mint Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, aki 265 ezret kap havonta a pártjától. A liberálisok éléről a közeljövőben távozó politikusnak egy balatonakarattyai ház és egy tavaly vásárolt, ötven négyzetméteres ferencvárosi lakás szerepel a bevallásában, 131 darab Mol-részvény és tizenötmilliós bankbetét mellett. Igaz, tartozik is: az egyik pénzintézetnek tizennyolcmillió forintot kell visszafizetnie.

Papíron Kunczénak sincs autója, ahogy nincs Dávid Ibolyának, az MDF elnökének sem. A politikus asszony ennek ellenére rendelkezik egy garázs egyhatodával a XII. kerületben, ahol két (113 és 150 négyzetméteres) lakás fele is az övé. Hiller István, az MSZP elnöke – akinek terézvárosi lakása előtt a múlt héten tüntettek éppen – nemrég vásárolt egy negyvenötmillió forintos pesterzsébeti házat, hogy választókerületébe költözhessen.

Milliomos szocialisták

Veres János pénzügyminisztert Gyurcsány Ferenc úgy jellemezte, „az egyensúly embere.” Nos, ez csak részben igaz, mivel kis túlzással Veresé fél Nyírbátor, de vannak földjei Hajdúszoboszlón, Piricsén és Bátorligeten is, van lakása Debrecenben és nyaralója Vásárosnaményban, a Tisza árterén. A bankszámláján 56 millió forintot tart, de van még 177 millió követelése. Cégei között van gyógyszertár és tésztaipari kft. is. Ezzel szemben a gépjárművek felsorolásánál mindössze egy 1984-ben beszerzett utánfutó áll. Szerencsére a felesége, a szintén szocialista képviselő Szabó Éva Audi A3-asával elhúzható az utánfutó.

Szintén nem tüntetett fel bevallásában járművet az MSZP-s Kapolyi László, aki évek óta a leggazdagabb képviselők egyike a parlamentben. Neki 97 millió forintos bankbetétje van és több mint 200 millió értékpapírokban. Cége után pedig időszakos jövedelmet kap, amely 241 millió forint.

Művelés alatt

A kisebbik kormánypártban is vannak milliomosok, Molnár Lajos egészségügyi miniszter több mint hatvanmillió forintot tart értékpapírokban. Van háza és lakása a II. kerületben, nyaralója Szentendrén. A VII. kerületben pedig egy – a bevallása szerint – „művelés alól kivett lakóház” van a nevén. Párttársa, Lakos Imre egy ezer négyzetméteres újbudai ingatlannal és 28 milliós államkötvénnyel rendelkezik, ennek ellenére a lakást, amelyben lakik, csak bérli. Neki viszont van autója, egy BMW, amely a Fideszben sem népszerűtlen autó, tavaly ugyanis szintén a bajor márkát választotta a sport- és turisztikai bizottság elnöke, Bánki Erik.

Trabantos képviselő

Szintén a német autókat szeretheti a szocialisták főpolgármester-helyettessé választott politikusa, Hagyó Miklós, aki XII. kerületi, érdi, törökbálinti és jászberényi háza mellett azt is vállalja, hogy autója egy 1993-as Trabant. A régebbi kocsik híve a fideszes Kubatov Gábor, aki három veterán Opel Kadettet tart a garázsában. Nála szerényebben él a frakcióvezetője, Navracsics Tibor, aki beéri egy Renault Megane-nal és egy Józsefvárosi 44 négyzetméteres lakással. Érdekesség, hogy szintén Megane-nal jár az Országgyűlés jelenleg legfiatalabb képviselője is, a szocialista Nagy László. Nem tartozik a gazdagok közé az ellenzéki párt munkástagozatának vezetője, Kontur Pál sem, aki a képviselőség mellett sem függesztette fel hivatását, így havi tizenhatezer forintért továbbra is autót szerel.

Nagy előrelépés történt viszont az eddigi egyik legszegényebb képviselő, Deutsch-Für Tamás életében: lecserélte Suzukiját egy Renault Lagunára, és végre egy fél házat is magáénak tudhat. Igaz, a közel 15 millió forintos tartozása 2006 végére 42 millió forintra növekedett.

Hobbik

Az MDF-frakció élén álló Herényi Károly autó helyett inkább vitorlást tart, míg az MSZP-s Schiffer János kétezer darabos matchbox-gyűjteményt szedett össze. Bevallása szerint születése óta gyűjti az antik bútorokat Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke, aki a politikai pálya mellett vizsgáztatásért kap jövedelmet, alkalmanként harmincezer forintot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől.

Nyugdíjasként nem vallott be jövedelmet Wittner Mária (Fidesz), aki egy Dunakeszin lévő ház haszonélvezője csupán. A Wittnerhez hasonlóan újonc képviselőnő, Pelczné Gáll Ildikó viszont a jobb módúak közé tartozik, amit több miskolci, budapesti ház és telek, valamint három kft. résztulajdonosi posztja is bizonyít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik