Belföld

Ötmilliárd forinttal kompenzálnák a háziorvosokat

Ötmilliárd forint kompenzációban részesülnek a gyermek-háziorvosok és a háziorvosok - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Horváth Ágnes elmondása szerint a pluszpénzben azon háziorvosok részesülnek, akik a törvényi szabályozás értelmében vizitdíjat nem fizető gyermekeket látnak el. Az ötmilliárd forintot a finanszírozásba építik be, de arányosítanak majd – mondta az államtitkár. A kompenzáció nem a többi orvos hátrányára történik; az ötmilliárd forint plusztámogatást az Egészségbiztosítási Alapban elkülönített pénzekből nyújtják – tette hozzá.

Kiemelte: arra törekedtek, hogy a kompenzáció olyan mértékű legyen, mint amennyi bevételük a felnőtteket ellátó háziorvosoknak származik a vizitdíjból. Az államtitkár az alapellátással kapcsolatban elmondta, hogy még ebben az évben átalakítják a finanszírozást.

A MÁV-kórházak bezárása kapcsán, illetve a vasutasok sztrájkfelhívásával kapcsolatban az államtitkár cáfolta, hogy nem történtek egyeztetések a vasutasok képviseleteivel.

A lombikbébi-program finanszírozásában nincsenek változások, döntés sem született a támogatás megváltoztatására. Egyeztetések zajlanak és zajlottak – mondta Horváth Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik