Belföld

Ötpárti egyeztetés a jegybankelnökről?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően nevezi meg jelöltjét a jegybank élére, miután a jövő héten meghallgatta a parlamenti pártok elnökét. Az ötpárti egyeztetést a Fidesz és a KDNP visszautasította, az MDF nyitott a konzultációra.

A kormányszóvivő elmondta: a miniszterelnök azért hívja egyeztető megbeszélésre a parlamenti pártok elnökeit, mert a Magyar Nemzeti Bank leendő elnökének kinevezésekor szeretné figyelembe venni a pártok véleményét is. Az egyeztetés zártkörű lesz, ám pontos időpontjáról még nem született döntés. A megbeszélést előreláthatólag a jövő hét folyamán tartják.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje egy kedd reggeli televízió-műsorában jelentette be: kezdeményezi a miniszterelnöknél, hogy az öt parlamenti párt vezetőit hívja össze, és folytasson széles körű egyeztetést, mielőtt dönt a Magyar Nemzeti Bank új elnökének személyéről.

Gyurcsány hallgat és jelöl

Gyurcsány Ferenc az MDF-fel tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy “okos felvetésnek” tartja a liberális politikus bejelentését. „Jövő héten valamennyi parlamenti párt elnökét egy négyszemközti, nem nyilvános konzultációra fogom hívni, amelyen én hallgatok. Meghallgatom az érveket, hogyha van javaslatuk és véleményük a kiválasztás szempontjaira, elveire, esetleg személyeire, és ezeket is meg fogom fontolni, ezt követően meg fogom tenni a jelölést” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Vegyes visszhang

A Fidesz és a KDNP ezután sem vesz részt semmilyen, Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett vagy az ő részvételével zajló tárgyaláson – közölte az MTI-vel Szijjártó Péter, a Fidesz és Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

Az MDF elnöke elmenne az egyeztetésre – mondta el az MTI-nek Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. “Természetesen nyitottak vagyunk egy ilyen egyeztetésre. Abban az esetben tudunk azonban a részletekről bővebbet mondani, ha kézhez kapjuk a miniszterelnök úr meghívóját” – mondta a szóvivő.

Hozzátette: jelenleg nem ismerik a találkozó célját, konkrét menetrendjét. Az MTI azon kérdésére, hogy van-e az MDF-nek jelöltje, Kerék-Bárczy Szabolcs elmondta, hogy erre a kérdésről még korai lenne nyilatkozni, a jelölés azonban a kormány dolga.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik