Belföld

Gyurcsány-sorozat indult az ATV-n

"Kevesebb dölyffel, de menni kell előre", mondta hétfő este a miniszterelnök abban az egy órás televíziós beszélgetésben, amely egy ötrészes műsor első része volt az ATV televízióban.

A reformok szükségességéről, a riválisok álláspontjának jobb megértéséről, az erősebb középosztályról és a szolidaritás szükségességéről is beszélt hétfő este Gyurcsány Ferenc az ATV televízióban. Csütörtökig minden este Gyurcsány sorra veszi kormánya reformterveinek legfontosabb kérdéseit. Kedden az egészségügy, szerdán a közigazgatás, csütörtökön az oktatás, a nyugdíj és a gazdaság lesz a téma, pénteken pedig értelmiségiekkel elemzik az elhangzottakat. A televíziózásban szokatlan terjedelmű miniszterelnöki szereplés célja, hogy Gyurcsány kifejtse nézeteit az ország helyzetéről és magyarázza politikai döntéseit.

“Nagyon veszekedős lett az ország” – mondta Gyurcsány a politikai közéletről, és arról beszélt, hogy nagyobb megértést szeretne mutatni riválisainak álláspontja iránt. Hibának nevezte, hogy sokan minden sikertelenség okát máshol, másokban keresik. Az ország átalakításának “minden része vitatható”, de az egész együtt a lehetőségek gazdag tára.

Gyurcsány Ferenc a reformokkal kapcsolatban azt is mondta: “pokolian hisz benne”, hogy amit csinálnak jó az országnak”, még akkor is, ha lehetne jobban csinálni. A kormányfő szerint el kell érni, hogy megerősödjön az a polgári középosztály, mely “nem függ hatalmasságoktól”. Ugyanakkor a kormány kötelessége, hogy segítse azokat, akik egyedül nem képesek beilleszkedni a változó világba. A miniszterelnök Csengey Dénest, a költőt idézte, aki a rendszerváltás kezdetén azt mondta: “Európába, de mindahányan!”

Gyurcsány a műsorban visszatért a politikai vihart kiváltó őszödi beszédére is. Azt mondta, még mindig nem tudják, hogy ki készítette a felvételt a beszédéről, de a titkosszolgálatok vizsgálata szerint “valaki tudatosan készülve, komoly technikát alkalmazva” lehallgatta az ülést.

Úgy fogalmazott: hiába volt fontos és jó beszéd ott és abban a körben, nyilvánosságra kerülése kárt okozott, és ez azt jelenti, hogy ő maga is hibázott. A beszéd “eszköz és ürügy lett egy olyan destabilizálási kísérletre, amit soha korábban nem láttunk, és ami sok kárt okozott az országnak” – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik