Belföld

Kormánybuktató megyejárásos demonstrációk országszerte

A kormány távozását követelve, úgynevezett megyejárásos demonstrációt tartottak szombaton országszerte.

Előállították a “Gyurcsány-ellenes futam” egyik résztvevőjét szombaton Budapesten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrség által nem engedélyezett tüntetés résztvevői a többszöri rendőri felszólítás ellenére sem fejezték be a demonstrációt. Ezért egy személyt előállítottak, egy másik személy ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.


Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság ügyvivője azt mondta az MTI-nek, hogy Dér Ervint, egyik szervezőtársát “azért vitte el a Gyorskocsi utcába a rendőrség, mert az a zászlórúd, amelyet az autója tetejére erősített, a megengedettnél hosszabb volt”.

Új útvonalak

A budapesti szervezők szerint a rendőrség nem engedélyezte a tüntetést a fővárosban, ezért az eredeti tervektől eltérően nem egy konvojban, hanem csak kisebb csoportokban járták végig a Nagykörutat. A tüntetésen 8 autóval mintegy 15 ember vett részt. Pest megyében mintegy 20 fős, 7 autóból álló konvoj a 6-os úton hagyta el Érdet, hogy Gyál felé a 4-es úton eljussanak egészen Szolnokig, majd onnan visszafordulva a Gödöllő-Vác-Göd-Budapest-Érd útvonalon tegyenek egy kört.

Szabolcs-Szatmár megyében a kormány ellen tiltakozók 13 gékocsival a Nyíregyháza-Nagykálló-Nyírbátor-Mátészalka-Kisvárda-Dombrád-Demecser- Kemecse-Nyíregyháza útvonal végigjárását tűzték ki célul. Esztergomból húsz autóval indult a “Gyurcsány-futam”. A konvoj fél kettőkor fejezi be útját Nyergesújfalun, érintve Kesztölc, Dorog, Tokod és Tát települést. A megállók helyszínén esztergomi és helyi szónokok bírálják a kormányt. A soproni demonstráció 10 járművel indult, hogy bejárja az egykori Sopron vármegye területét.

Kaposvárról 12 autóval mintegy félszázan indultak el a 61-es úton, hogy az utak forgalmát lassítva tiltakozzanak a kormány intézkedései ellen. Kora délutánig a Kaposmérő-Bárdudvarnok-Kadarkút-Lad-Homokszentgyörgy-Szulok-Barcs-Nag yatád útvonalat járják be.

Kormányellenes forgalomlassító demonstráció kezdődött Baranya útjain is. Tizenhat autóval mintegy félszáz tüntető indult el Pécs főteréről. A várhatóan éjfél körül befejeződő tüntetés érinti Sásdot, Szentlőrincet, Szigetvárt, Sellyét, Harkányt, Túronyt, Siklóst, Beremendet, Magyarbólyt, Villányt, Bólyt, Mohácsot, Pécsváradot, Nagymányokot, Komlót, Mánfát is. Békéscsabáról 20 gépjárművel, mintegy hatvanan indultak el szombat reggel. A magyar zászlókkal és transzparensekkel felszerelt demonstrálók két irányban, a megye északi, illetve déli területeire látogatnak el, s érintenek megközelítőleg 17 települést.

Székesfehérvárról tucatnyi kocsival két autókaraván indult el szombaton reggel , hogy résztvevői a megye több települését érintve tiltakozzanak a kormány intézkedései ellen. Az egyik karaván a Székesfehérvár-Velence-Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Sárbogárd-Enying-Po lgárdi-Székesfehérvár útvonalat járja be, a másik a megyeszékhelyről indulva és délután oda visszatérve Bodajk-Bakonycsernye-Mór-Csákvár-Bicske-Martonvásár-Velence-Pákozd térségét érinti.

Gyurcsány-futam

Mintegy ötvenen indultak útnak Szekszárdról, 15-en pedig Bonyhádról összesen közel harminc autóval, hogy körbeautózzák Tolna megyét, minél több településre eljussanak figyelemfelkeltés céljából . A szekszárdi csapat Bátaszék felé indult, majd Paks, Dunaföldvár, Simontornya, Sárszentlőrinc, illetve a közbeeső települések érintésével este hét óra körül visszautaznak a megyeszékhelyre, Bonyhádról pedig Tamási felé kanyarodnak a tüntetők.

Több mint húsz autóval, mintegy hetven ember indult el szombaton délelőtt a szegedi városháza elől a Csongrád megye hat települését érintő kormányellenes demonstrációra, a “Gyurcsány-futamra”. A járművekkel a tüntetők elmennek Makóra, Hódmezővásárhelyre, Szentesre, Csongrádra, Kistelekre, Mórahalomra és este térnek vissza Szegedre. Mintegy 25 autó, 45-50 utassal csatlakozott eddig a Bács-Kiskun megyei kormányellenes demonstrációhoz. Bajáról az első csoport a Csávoly-Jánoshalma-Kunfehértó-Kiskunhalas-Pirtó útvonalat járja be. Soltvadkerten csatlakoztak hozzájuk a Kecskemétről, illetve a megye északi részéről érkező szimpatizánsok. Ezután a Bajáról indult konvoj Kecel, Császártöltés, Nemesnádudvar, Sükösd és Érsekcsanád érintésével tér vissza.

Heves megyében 18 településén végigautózva követelik az Egerből indult tüntetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását. Az egyik konvoj az Eger-Szarvaskő-Mikófalva-Egercsehi-Pétervására-Parád-Egerbakta-Eger útvonalat, a másik az Eger-Andornaktálya-Maklár-Füzesabony-Dormánd-Heves-Tarnaméra-Nagyfüge d-Gyöngyöshalász-Gyöngyös-Verpelét-Egerszalók-Eger útvonalat járja végig. Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását és új választások kiírását követelik a megyejárás hajdú-bihari tüntetői, akik két, 10-10 kocsiból álló konvojjal járnak be összesen húsz települést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik