Belföld

Fidesz: Gyurcsány mellébeszél

Hazudni csak nagyot érdemes – kérdi a KDNP, az MDF szerint pedig a kormányfő a múlttal foglalkozik a jövő helyett. Nem szembenézés, hanem mellébeszélés – fogalmaz a Fidesz Gyurcsány Ferenc pénteki, Szembenézés című írására reagálva.

Fizetett hirdetésről van szó, amely azért sem nevezhető szembenézésnek, mert nem foglakozik azzal, hogyan került Magyarország ilyen nehéz helyzetbe, amikor 2002-ben a régió éllovasa volt.

Nem magyarázza meg, miért lassult le a növekedés, miért vezettek be megszorító csomagokat, de azt sem, hogy 4 és fél év szocialista-szabad demokrata kormányzás után miért nincs eurócéldátum – kommentálta a kormányfő cikkét Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

A miniszterelnök vagy nem gondolta komolyan, hogy ezt a dolgozatot a párbeszéd kezdetének tartja, vagy nem tudja, hogy mit jelent a párbeszéd, illetve, hogy mit követel meg az illem egy párbeszéd kezdetén. „Nem kezdhetünk úgy párbeszédet, hogy halálra sértjük a másikat” – tette hozzá.

Az MSZP-hez szólt

A miniszterelnök az eljátszott politikai hitelét igyekszik visszaszerezni, de ez nem fog menni. Az a Gyurcsány Ferenc beszél demokratikus minimumról, aki főbűnös a háborús politikai közhangulat kialakításában – fogalmazott közleményében a párt.

A kormányfő elfelejtkezik arról, hogy a mögötte álló parlamenti erők közvetlenül felelősek az ország elmúlt ötéves történelmi mértékű tévelygéséért, továbbá a rendszerváltozás óta eltelt 17 évből kilencért – véli a párt. A közlemény szerint az írás célja az MSZP meggyőzése arról, hogy őt kell megválasztani elnöknek.

Nem esik szó a jövőről

Az MDF a dokumentumban foglaltakkal többségével nem ért egyet – hangsúlyozta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Az ellenzéki párt egyetlen kijelentés valóságtartalmát ismeri el: „ma a Magyar Demokrata Fórum egyedül reformpárti a jobboldalon. Ezzel egyetértünk, a többi megállapítással nem” – mondta a frakcióvezető.

Herényi Károly rámutatott: Gyurcsány elemzésének több mint kétharmada a múlttal foglalkozik, a jelenről és a jövőről nem esik szó. A frakcióvezető úgy értékelte, hogy a miniszterelnöki dokumentum nagy valószínűséggel az MSZP híveit kívánja megnyugtatni, „felkészíteni őket lelkileg” az MSZP előtt álló kongresszusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik